S prižigom gasilskega olimpijskega ognja se je v Celju začela Gasilska olimpijada 2022

21. 07. 2022 06:00

V Celju je zagorel gasilski olimpijski ogenj, s katerim se je tudi uradno začela Gasilska olimpijada 2022, ki jo letos gosti knežje mesto. Sočasno s slavnostnim odprtjem je potekal tudi veliki olimpijski koncert. S tem dogodkom se je pričelo največje gasilsko tekmovanje, ki se ga udeležuje 198 ekip, ki jih sestavlja 2634 udeležencev iz 20 držav.

Slavnostno odprtje se je začelo z velikim koncertom z Dejanom Vunjakom, Slovenskimi zvoki, Čuki, Gadi, Modrijani in drugime. Zaključek koncerta in uvod v otvoritveno slovesnost so pospremili zvoki uradne himne Gasilske olimpijade 2022, ki je delo ansambla Modrijani. Točko so plesno dopolnile plesalke Plesnega mesta. Za njo pa je vseh 200 nastopajočih glasbenikov skupaj zapelo še znano slovensko pesem Slovenskega naroda sin.

Po koncertu je sledila uradna otvoritev, v kateri so se z mimohodom ob polnih tribunah celjskega stadiona Z’dežele sprehodile vse tekmovalne ekipe, ki predstavljajo kar 20 različnih držav.

Prvi je navzoče nagovoril župan gostujočega mesta Celja Bojan Šrot, ki je med drugim dejal, da gre za veličasten dogodek, ki se bo zagotovo zapisal z zlatimi črkami v zgodovino Celja, ki ga te dni preveva olimpijski duh. Sledile so besede predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenika, ki je med drugim spomnil na leto 2011, ko je krovna gasilska organizacija v Kočevju prvič organizirala mladinsko gasilsko olimpijado. Spomnil se je tudi kolegov, ki se te dni s požari borijo na Krasu. “V zadnjih dneh smo se ob uničujočih požarih pri nas in v tujini globoko zavedli, kako plemenito poslanstvo opravljajo prostovoljni gasilci,” je dejal.

Kot zadnji pa je na oder stopil slavnostni govorec in častni pokrovitelj Gasilske olimpijade 2022, predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je vse navzoče spomnil na neljubi dogodek in na vse gasilce, ki so se v tem trenutku še vedno borijo z ognjenimi zublji na Krasu. Vsi obiskovalci kot tudi slavnostni gostje in nastopajoči so zanje namenili en ogromen aplavz in jih tako podprli tudi v Celju.

Sledila je slavnostna zaprisega in dvig zastav ter vrhunec slovesnosti, prižig olimpijskega ognja.

Posnetek celotne otvoritve:

L.K., MOC

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 0,875 seconds.