Slovenci ter znani s Celjskega, ki so nas zapustili v preteklem letu


Prvi november je dan, ki nas spomni na vse preminule in na to, kako dragoceno in minljivo je življenje. Tako se tudi letos obračamo nazaj in se spominjamo vseh velikanov s Celjskega in iz Slovenije, ki smo jih izgubili v preteklem letu.

Celjsko: slovo od posameznikov, ki so zaznamovali lokalno okolje
Igor Žužek

Novembra 2020 je v 60. letu starosti umrl igralec Igor Žužek, dolgoletni član igralskega ansambla Gledališča Celje. Rojen je bil 26. novembra 1960, doma v Škofji Loki. Član igralskega ansambla Gledališča Celje je postal 1. septembra leta 1998 in na celjskem odru ustvaril več kot petdeset žanrsko raznolikih vlog. Svojo gledališko pot na odrskih deskah v Celju je sicer začel kot gost z vlogo Pikov fant v predstavi Hiša iz kart Borisa A. Novaka v sezoni 1997/98. Žal njegove zadnje vloge v predstavi Tista o bolhah publika ni nikoli videla.

V začetku marca nas je v 83. letu starosti zapustil mag. Ivan Marin. Rodil se je 15. junija 1938 v Trbovljah, leta 1946 pa se je s starši preselil v Šoštanj. Bil je eden najvidnejših slovenskih glasbenih ustvarjalcev, častni občan Mestne občine Velenje in dolgoletni direktor Glasbene šole Velenje. Med številnimi priznanji je med drugim prejel tudi naziv častnega člana slovenskega orgelskega društva, prejel je zlato plaketo Republike Slovenije za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva, leta 2002 pa je postal tudi častni občan Mestne občine Velenje.

Adi Vidmajer (foto: Darko Naraglav)

Marca nas je v 80. letu zapustil Adi Vidmajer, pedagog, profesor telovadbe, planinski vodnik, planinsko – športni organizator, ustvarjalec novih planinskih in športnih vsebin ter graditelj športne infrastrukture. Rodil se je 7. januarja 1942. Leta 2008 je prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo in izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, predvsem atletike in planinstva. Bil je tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), častni predsednik PD Prebolda in častni občan Občine Prebold. Nekdanji komandant 81. območja TO Žalec je bil tudi svetovni prvak v metu kladiva med veterani. Poleg tega je bil tudi komandant 81. območja TO Žalec ter svetovni prvak v metu kladiva med veterani.

Gregor Janežič

Marca je v 39. letu starosti preminil nekdanji vratar NK Celje Gregor Janežič. Rodil se je 31. avgusta 1982 v Celju in je bil velik up celjskega nogometa. Bleščečo nogometno kariero mu je v mladosti preprečila nesreča, ko ga je pri 15 letih skok na glavo v Šmartinsko jezero za vedno prikoval na invalidski voziček. Po nesreči je svoj razkošen talent prenesel na slikarsko platno. Po nekaj letih zagnanega dela, aktivnega slikanja in neizmerne volje so ga 1. marca 2019  sprejeli v elitno Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Tomaž Čater

Marca je v 52. letu starosti po bolezni umrl nekdanji dolgoletni član Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, član prve slovenske reprezentance, kasneje v karieri pa rokometni trener Tomaž Čater. Rodil se je 5. junija 1976 v Brežicah. Devet sezon (1985 – 1994) je bil igralec članske ekipe Celja. S Celjem se je tik pred osamosvojitvijo uvrstil v prvo jugoslovansko ligo, leto kasneje pa postal prvi državni prvak v samostojni Sloveniji. Prav tako je bil član prve slovenske reprezentance, za katero je skupaj zbral 17 nastopov. Kasneje se je Tomaž zapisal trenerstvu, kjer je deloval predvsem kot trener in selektor v ženskem rokometu tako v Slovenij, kot tudi v tujini. Pustil je močan pečat v delovanju Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško in slovenskega rokometa ter bo za vedno zapisan v rokometno zgodovino Celja in Slovenije.

Aprila je v 95. letu starosti umrla konjiška princesa Lotti Henley roj. von Windisch-Graetz, vnukinja konjiškega kneza Huga Verianda Windisch-Graetz in kneginje Christiane, rojene von Auersperg. Princesa Lotti je v mladosti, do leta 1935, živela na dvorcu Trebnik v Slovenskih Konjicah, nakar so se z družino preselili v Pivko.

Alojzij Kostanjšek (foto: Škofija Celje)

Maja je v 80. letu umrl duhovnika Alojzij Kostanjšek, upokojeni župnik župnije Ljubečna. Rojen je bil 14. julij 1942 v Podsredi, v mašnika je bil posvečen leta 1967 v Mariboru. Bil je kaplan v Ormožu, prefekt v Slomškovem dijaškem semenišču v Mariboru, kaplan v Vojniku in v Šoštanju, od 1975 pa župnik na Ljubečni. Zadnjih 6 let je zaradi bolezni bival v Domu sv. Jožef v Celju.

Prvo avgustovsko nedeljo se je na avtocesti med izvozoma Dramlje – Ljubečna zgodila tragična nesreča, v kateri je življenje izgubil letošnji diamantni maturant s I. gimnazije v Celju.

Slavko Javorić

Aprila letos nas je zapustil leta 1955 rojeni Vjekoslav – Slavko Javorić, ki je bil lokalni nogometni entuziast ter politik. Javorić je bil v naših krajih znan kot aktivni športni delavec ter športni direktor Nogometnega kluba Šmarje pri Jelšah. Slavko je bil velik navijač članske ekipe, ki je takrat in še danes uspešno nastopa v 3. ligi. V času njegovega življenja pa ni bil aktiven le ob nogometnih zelenicah, kot član DeSUS-a s je namreč preizkušal tudi v politiki. To leto nas je mnogo prehitro zapustil tudi župnik z Podčetrtka, Jožef Rogač. Še ne petdesetletni župnik, ki sicer izvira iz Prekmurja, je s svojo odprtostjo ter svojim prijateljskim sodelovalnim duhom pustil velik pečat med vsemi prebivalci župnije.

V 72. letu starosti nas je zapustil še eden Šmarčan. Vinko Habjan, dolgoletni načelnik Upravne enote Šmarje pri Jelšah, izhaja iz stare šmarske družine, nekoč lastnice slovite gostilne Habjan. Na upravni enoti je delal do upokojitve leta 2017, Vinko pa ni bil le pravnik, saj je bil aktiven tudi pri Radiu Šmarje pri Jelšah (sedaj Štajerski val), kjer je igral vlogo napovedovalca in sovoditelja.

Leto pa nam je vzelo še enega lokalnega politika. Marjan Drofenik je bil nekdanji župan Podčetrtka, to funkcijo je upravljal od leta 1994 do 2005. Zraven županovanja se je Marjan podal tudi v politične vode, saj je delal kot poslanec stranke SLS. Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah pa je novembra lani izgubil enega izmed pediatrov, doktorja Roberta Bajuka. Celjski zdravnik je šmarsko pediatrično ambulanto vodil več kot 20 let.

Jože Planinc

Pred kratkim se je poslovil tudi nekdanji župan Občine Kozje, Jože Planinc. Dočakal je 77 let, v svojem življenju pa je med drugim bil dolgoletni direktor podjetja Mont, v mandatu 1998 – 2002 pa ja nastopil kot župan občine Kozje. Na koncu avgusta se je od nas poslovil 67-letni harmonikaš, komponist in ljudski godec Jože Bohorč. Na svojo harmoniko, ki se jo je naučil igrati kar sam, je že od najstniških let igral na številnih prireditvah, predvsem porokah. Leto nam je vzelo tudi lokalnega pesnika. Jani Pirš je v zadnjih letih užival v ritmih zabavne glasbe, pred tem pa je sodeloval v različnih ansamblih. Veliko je nastopal tudi s svojim bratom Francijem, ki je prav tako uveljavljen pevec zabavne in narodno-zabavne glasbe.

Letos umrlo tudi mnogo znanih Slovencev
Jože Skubic

V 97. letu je umrl Ljubo Bavcon, ki je bil pravnik, sodelavec Osvobodilne fronte in soustanovitelj Foruma 21. Leta 1951 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani ter Inštitutu za družbene vede v Beogradu, leta 1966 pa je začel delati kot profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani ter leta 1969 postal njen dekan. Zaradi težke bolezni je umrl 55. letni pevec priljubljene skupine, Jože Skubic. Jože je bil pevec in vodja ansambla Slapovi, ki je bil svoj čas zelo uspešna narodno-zabavna skupina, njihov prvi album pa je bil najbolje prodajani album z domačo glasbo po letu 1991. Oktobra je umrl priljubljeni primorski didžej Miran Vodopivec, poznan kot DJ Cvere, ki je zaznamoval zlata leta diskotek.

Pred malo več kot mesecem dni je umrl tudi priznani slovenski vremenar, Dušan Ule. Bil je priljubljeni opazovalec vremena na Babnem Polju, med drugim je ustanovil bolnišnico za živali iz naravnega okolja, kar je ena glavnih znamenitosti Babnega Polja. Dušan je znan tudi po svojem legendarnem stavku: “V Babnem Polju nas zebe, ko je -33!”

Miha Robič

V hudi prometni nesreči je letos mnogo prehitro umrl slovenski nogometaš Miha Robič. 28-letnik je bil nekdanji mladinec Olimpije, v nadaljevanju kariere je z Radomljani zaigral v 2. ligi, nato pa se dokazoval v tujini. Igral je v Avstriji, Italiji, Nemčiji ter Malti. Junija se je poslovil tudi priznani slovenski kirurg in specialist otroške kirurgije v UKC Maribor, Silvo Lipovšek. Ta je imel velike zasluge, da je v Sloveniji otroška kirurgija postala priznana kot specializacija. Letošnje leto je umrl tudi tekač Slavko Špan, ki  je leta 1964 nastopal na olimpijskih igrah v Tokiu. Zraven tega je bil tudi štirikratni zmagovalec balkanskih iger.

V 92. letu starosti je danes umrl teatrolog, gledališki in literarni kritik Vasja Predan, ki je skoraj pol stoletja s kritiškim očesom spremljal domače in tuje gledališke uprizoritve na Slovenskem.

B.S., D.K.