Doslej nekaj čez 4 tisoč prijav neželenih učinkov, 22 povezanih s strdki (video). Slovenija še vedno rdeča, takšna ponovno tudi savinjska regija


Vlada je odločila, da bo od 19. do vključno 25. aprila v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro.

Gostinske terase in vrtovi zaenkrat ostajajo zaprti v osrednje-slovenski, jugovzhodni, savinjski in notranjsko-kraški regiji.

Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 28.719 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.233 okužb, kar je več ko prejšnji teden, ko je bilo potrjeno okuženih 1.191 oseb. Epidemiološka slika (7-dnevno povprečje dnevno okuženih oseb) ostaja v rdeči fazi, kljub vsemu pa se tako kot včeraj tudi danes kaže pojenjanje tretjega vala. Informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj.

Včeraj se je skupno število hospitaliziranih ponovno povečalo, prav tako se je povečalo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Dogodki povezani s pojavom strdkov se pojavljajo v podobni pogostnosti pri cepljenih in necepljenih osebahMarta Grgič Vitek, NIJZ

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.451 (včeraj 13.786) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 23.413 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.306 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.233 okužb z deležem pozitivnih izvidov 23,2 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 1.026 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.021.

Trenutno je hospitaliziranih 622 covidnih bolnikov, od tega jih je 154 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.135 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 188 okužb (pred tednom dni 225).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 164 (včeraj 169). To pomeni, da je po enodnevni epizodi v črno fazo, savinjska regija ponovno nazaj v rdeči fazi.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov vladni semafor sproščanja ukrepov – tukaj
  • dogodki povezani s pojavom strdkov se pojavljajo v podobni pogostnosti pri cepljenih in necepljenih osebah
  • zaradi zamud pri dobavi testov v petek na srednjih šolah še ne bodo začeli izvajati preventivnega samotestiranja

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 164 (včeraj 169). Savinjska regija je glede na vladni semafor po včerajšnjem prehodu v črno fazo, ponovno v rdeči fazi.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.146 (-37 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 444 in je druga najvišja v Sloveniji za primorsko-notranjsko regijo s 505 (slovensko povprečje 340). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.108 okužb (-63 glede na včeraj). 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 816, kar je najslabše med vsemi regijami (slovensko povprečje 637).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 93 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej), kar je največ po 10. februarju, ko je bilo v Celju hospitaliziranih 100 covidnih bolnikov. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 20 na intenzivni negi, kar je največ po 1. februarju, ko je bilo na intenzivni covid negi prav tako 20 covidnih bolnikov. V SB Celje so včeraj sprejeli 11 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 10. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 422 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 188 okužb (prejšnji teden 225). Največ jih je bilo v občini Celje 46, Velenje 21, Slovenske Konjice 15, Žalec 15, Braslovče 13, Rogaška Slatina 12, Šentjur 10, Vojnik 8, Polzela 6, Ljubno 5, Mozirje 5, Zreče 5, Dobrna 4, Rečica ob Savinji 4, Šoštanj 4, Štore 3, Gornji Grad 2, Laško 2, Prebold 2, Nazarje 1, Rogatec 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šmartno ob Paki 1, Tabor 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.233 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.191. Slovenija je še vedno v rdeči fazi vendar je kljub temu opazno pojemanje moči tretjega vala.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi so umrli v bolnišnicah (noben na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.135 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1.026 okuženih oseb (včeraj 1.019). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.021 (včeraj 1.014).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 5. Sprejetih je bilo 72 covidnih bolnikov (9 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 62 bolnikov oz. 17 manj kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravi 8 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 622 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 154.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 343.315 državljanov (okoli 16,3 %), z drugim odmerkom pa 122.985 državljanov (5,98 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini lahko preverite tukaj.

Konec tedna pričetek testiranja dijakov

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marta Grgič Vitek je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da so na NIJZ-ju doslej prejeli 4.016 prijav neželenih učinkov po cepljenju.

  • Pri cepivu BioNTec-Pfizer je bilo prijavljenih 2368 neželenih učinkov pri dobrih 312 tisoč izvedenih cepljenjih oz. manj kot odstotek.
  • Pri cepivu Moderne je bilo prijavljenih 56 neželenih učinkov pri dobrih 41 tisoč cepljenjih oz. okoli 0,1 do 0,2 odstotka.
  • Pri cepivu AstraZenece je bilo prijavljenih 1592 neželenih učinkov po dobrih 100 tisoč cepljenjih oz. okoli 1,5 odstotka.

Vsaka prijava neželenega učinka lahko pri isti osebi vključuje več neželenih učinkov. Velika večina prijavljenih stranskih učinkov se nanaša na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije.

Do vključno 11. aprila je bilo v register prijavljenih 32 prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju s cepivom BioNTech-Pfizer (1,3 odstotka glede na vse prijave), ena prijava je bila po cepljenju s cepivom Moderna, 16 prijav pa je bilo po cepljenju s cepivom AstraZeneca. Med resne neželene učinke spadajo življenje ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija po cepljenju (tudi če gre za enodnevno hospitalizacijo), trajna okvara, prirojena anomalija, klinično stanje in smrt.

Prijavljeni trombembolični dogodki v časovni povezavi s cepljenjem

Po cepljenju s cepivom proizvajalca BioNTech-Pfizer so na NIJZ prejeli 12 prijav trombemboličnih dogodkov. Marta Grgič Vitek je ob tem poudarila, da se ti dogodki pojavljajo v podobni pogostnosti pri cepljenih in necepljenih osebah. Osebe, ki so prejele to cepivo so bile v povprečju stare nad 70 let. Med 12 prijavami je bilo sedem moških in pet žensk. Osem od njih je bilo starejših od 80 let. V glavnem je šlo za starostnike, velika večina je imela tudi pridružene bolezni oz. stanja, ki lahko privedejo do takega dogodka.

Po cepljenju s cepivom AstraZenece je bilo 10 prijav trombemboličnih dogodkov. Osem pri moških, dve pri ženski. Pet jih je bilo v starostni skupini od 60 do 70 let, pet pa v starostni skupini od 40 do 59 let. Dvakrat je šlo za vensko trombozo in pljučno embolijo, sedemkrat pa za vensko trombozo. Enkrat je šlo za trombozo možganske arterije, v tem primeru je šlo zraven tudi za znižano število trombocitov.

Spletni pogovor o problematiki venske tromboze in pljučne embolije: Krvni strdki lahko povzročijo nastanek venske tromboze ali pljučne embolije – zaradi katere je bilo še pred časom covida-19 v Sloveniji letno hospitaliziranih več kot 900 ljudi. V zadnjem času se o “tromboemboličnih dogodkih” govori predvsem kot mogoči posledici prebolevanja covida-19 s težjim potekom in kot stranskih učinkih cepiva proti covidu. Infektologinja Mateja Logar ob tem poudarja, da je tveganje majhno, a opozarja, da je treba v primerih dolgotrajnega glavobola ali hudih bolečin nujno k zdravniku. Več v pogovoru spodaj:

B.S.