Slovesnost ob dnevu državnosti: Vse najboljše, moja dežela


Mag. Viktor Krajnc poveljnik teritorialne obrambe Zahodnoštajerske pokrajine v obdobju 1990 – 1994

V veliki dvorani Narodnega doma v Celju je minuli četrtek potekala slovesnost ob dnevu državnosti. Čast slavnostnega govorca je doletela mag. Viktorja Krajnca poveljnika teritorialne obrambe Zahodnoštajerske pokrajine v obdobju 1990 – 1994.

V govoru je na kratko obudil dogodke, ki so potekali v času osamosvajanja Slovenije. Spomnil je na razstavo Naša država je moja domovina v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer si lahko še posebno mlajši osvetlijo dogodke iz časa osamosvojitve in tik po njej. Spregovoril je o teritorialni obrambi in njenem pomenu za Slovenijo kakor tudi za mesto Celje. Še posebno je poudaril, da se takrat niso borili za Slovenijo kot jo imamo danes, vendar za pravično in pravno državo.

Po slavnostnem govoru je sledil kulturni program, ki so ga pripravili dijaki I. gimnazije v Celju ter Plesni Forum. Z odličnimi glasbenimi in plesnimi predstavami so oblikovali proslavo, kakršna se za dvajsetletnico samostojne države spodobi.

Pevski zbor, kakor tudi manjša glasbena skupina in rock band so s priredbami vsem dobro znanih slovenskih pesmi, od O Vrba, Mladih oči, Od višine se zvrti do Tabujevega Oblaka za dva, prebudili čut domoljubja še tako nezavednemu Celjanu oziroma Slovencu.

Države pridejo in gredo, a domovina ostane. Vse najboljše naša domovina!

Špela Ožir