Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju: Celjane nagovorila notranja ministrica (foto, video)


V torek popoldne je v celjskem Parku svobode potekala slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. V okviru tega je 27. april odet v spomin na dogodke, ki so močno vplivali na zgodovino slovenskega naroda, še najbolj pa ljudi, ki so takrat imeli pogum in voljo, da se uprejo okupatorju in ohranijo to deželo slovensko.

Kot slavnostna govornica je na slovesnosti nastopila ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györköš Žnidar. Kot je izpostavila, se moramo dejanj naših prednikov spominjati ne le skozi zgodovino, temveč tudi skozi pomembno dejstvo, da danes živimo v samostojni državi Republiki Sloveniji. Dodala je:

»Nemška okupacijska oblast s svojo nacistično politiko, poskusom nacionalnega uničenja in izbrisa Slovencev je tu naletela na močnega nasprotnika. Nasprotnika, ki sta ga utemeljevala patriotizem in narodna zavest in ki je obenem združeval ljudi različnih svetovnonazorskih pogledov in političnih prepričanj.

Štiri vojna leta je na Celjskem zaznamovalo neusmiljeno preganjanje, kruto nasilje in maščevanje okupatorja ne samo nad člani odporniškega gibanja, ampak tudi nad njihovimi družinami in celo otroci. Zgodbe o ukradenih otrocih, javnem sramotenju, zloglasnem Starem piskru in deportacijah so se neizbrisljivo vtisnile v vaš in naš spomin. Kljub temu razmaha osvobodilnega gibanja ni bilo mogoče zaustaviti z ničemer – ne z ustrahovanjem ne s kaznovanjem. Mamljivi vonj po svobodi je bil premočan in konec vojne morije so prebivalci Celjskega pozdravili s pomladnim cvetjem in veseljem. /…/ Slovenski narod je prehodil dolgo pot, na kateri se je znašel pred težkimi in pomembnimi odločitvami in preizkušnjami.

Pa vendar nam je uspelo in največji uspeh vidim predvsem v tem, da danes v svoji državi lahko neovirano, neodvisno in ponosno gradimo svojo narodno samozavest ter utrjujemo skupno in posameznikovo identiteto. Eden prvih pogojev za to pa je dejstvo, da živimo v varni državi

Uvodni nagovor Györköš Žnidarjeve si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku:

Slovesnost pa je obogatil tudi kulturni program, ki so ga pričarali učenci III. osnovne šole Celje in Trobilni kvartet Policijskega orkestra, ki letos obeležuje 70 let delovanja. Udeležili pa so se je številni znani obrazi, med drugim tudi člani veteranskih organizacij in praporščaki.

Vabljeni k ogledu foto utrinkov s torkove slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju.

Fotogalerija: