Soočenje za Mestni svet Mestne občine Celje 2022 (video)


V času kampanje za lokalne volitve so v ospredju predvsem županski kandidati. Poleg njih bodo volilni upravičenci lahko v nedeljo izbirali tudi člane mestnih oz. občinskih svetov ter še manjših enot lokalne samouprave – mestnih oz. četrtnih skupnosti.

Občine operativno vodijo župani z občinskimi upravami, v vse skupaj pa so vpeta tudi javna podjetja in zavodi. Deklarativno pomembno vlogo imajo tudi mestni oz. občinski sveti, ki sprejemajo najpomembnejše dokumente.

Nekaj o vlogi celjskega mestnega sveta smo slišali tudi skozi županska soočenja (preberite podroben prispevek s soočenja na Celjskem sejmu), nekaj pa tudi pri soočenju predstavnikov desetih list, ki so ga izpeljali na Televiziji Celje. Povabljeni so bili tisti, ki so oglaševali.

Skupno se za mesta v 33-članskem organu poteguje 17 strank oz. list. Skupno je na seznamih 361 kandidatk in kandidatov, 30 več kot pred štirimi leti. Od leta 1994, ko je bil izvoljen prvi sklic po odpravi skupščinskega sistema, je v mestnem svetu vseskozi pristonih pet strank oz. list: SLS, SDS, SD, DeSUS in Celjska neodvisna lista.

Iskrice iz razprave

Aktualna podžupanja Breda Arnšek iz Celjske županove liste je med drugim napovedala razvoj podpornega okolja za gospodarstvo, kakor tudi projekt prve hiše za mlade družine.

Brigita Čokl, ki je na listi DeSUS v mestnem svetu sodelovala v zadnjih treh sklicih, je npr. dejala, da je zadnje štiriletno obdobje minilo brez prave razprave, kjer bi se kresala mnenja in iskale najboljše rešitve. Pri skrbi za starejše je izposavila potrebo po gradnji dvigal v večnastropnih objektih.

Dr. Darko Drev iz Liste za Celje je bil proti sežigalnici odpadkov, kakršna je sedaj, saj bi bilo treba spremeniti tehnologijo, skladno s standardi.

Sergej Gajić iz skupne liste Levice in Vesne – zelene stranke je med ostalim govoril o revitalizaciji mestnega jedra in želji po večji udeležbi občank in občanov na samih volitvah.

Miran Gracer iz Celjske neodvisne liste je kot gospodarstvenik izpostavil potrebo po občinskem prostorskem načrtu in umestitvi industrijskih con.

Damir Ivančič iz Socialnih demokratov je izpostavil potrebo po širjenju daljinske mreže ogrevanja in pridobivanje novih kapacitet toplarne in omenil možnost daljinskega hlajenja poleti.

Dominik Ocvirk iz Nove Slovenije je izpostavil potrebo po vpeljavi učinkovitih prometnih rešitev in zaščiti vodnih virov.

Primož Posinek iz Gibanja Svoboda, ki se po nekaj letih skuša vrniti v mestni svet je poudaril pomen povezave lokalne skupnosti z državo, pri čemur je ključ največja vladna stranka.

Vančo Tegov iz SDS je med drugim dejal, da je več treba narediti, da mladi ostanejo v Celju, kakor tudi potrebo po močnejšem medgeneracijskem sodelovanju.

Mag. Darja Turk, ki kandidira pri Slovenski ljudski strankije poudarila, da je čas, da Celje izkoristi svojo ugodno geografsko lego in da je je treba veliko več storiti za samooskrbo.

Kandidati so med razpravo izkoristili možnost za replike. Eden od njih je tako repliciral vsem ostalim, eden pa je je repliciral kar samemu sebi. Odgovarjali so tudi na vprašanja iz občinstva, ki so ga sestavljali predstavniki strank oz. list.

Oglejte si celoten video:

*foto: zajem zaslona