Spomladanski sejemski trojček (Flora, Poroka, Altermed) 2016 privabil številne obiskovalce (foto in video)

14. 03. 2016 10:31

sejemski_trojcek_2016_1Minuli konec tedna je v dvoranah Celjskega sejma potekal tradicionalni sejemski trojček Flora, Poroka in Altermed, ki so se mu v soboto in nedeljo pridružilo še srečanje čebelarjev ApiSlovenija. Tudi letos so si lahko obiskovalci ogledali najnovejše trende na področju cvetličarstva, vrtnarstva in kmetijske mehanizacije, seveda pa tudi vse za organizacije porok in ohranjanja zdravja z naravnimi metodami. 

Letos kar 425 razstavljavcev iz kar 16 držav in bogato obsejemsko dogajanje
Na letošnjem sejemskem trojčku se je predstavilo kar 425 razstavljavcev iz 16 držav, seveda pa so tudi letos organizatorji, Celjski sejem d.d., poskrbeli za živahen obsejemski program, katerega rdeča nit je bila samoskrbnost. Že prvi dan sejemskega trojčka so izvedli dva posveta o prihodnosti zelenih poklicev in o tem, kako v Sloveniji zagotoviti hrano, dobrine in delovna mesta. Sobotno popoldne je minilo v znamenju mednarodne okrogla miza na temo svetovnega dne čebel.

V sklopu 21. sejma Flore so se mladi cvetličarji, vrtnarji in aranžerji pomerili na državnih tekmovanjih, ki bodo letos štela tudi za Olimpijado poklicev (Euroskills 2016). Vse tri sejemske dni pa so vrhunski domači cvetličarski mojstri, nagrajeni v evropskem merilu, izvajali demonstracije izdelave šopkov in aranžmajev. Ob tem velja omeniti, da so se tudi dijaki celjske Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti v soboto (v okviru Slovenske poroke 2016) posvetili šopkom skozi čas.

sejemski_trojcek_2016_2

Obiskovalci so si lahko oči napasli na promocijski razstavi 38 poročnih šopkov iz 19 domačih cvetličarn. Seveda pa so piko na i 15. sejmu Poroka pridale vrhunske kreacije na modni, razstavljavci so za obiskovalce pripravili posebne sejemske ugodnosti, na pomoč so jim priskočili z idejami ter nasveti za uspešno izvedbo poroke.

Osrednjo pozornost na letošnjem 12. sejmu Altermed pa so razstavljavci namenili uporabi konoplje v medicinske namene, poleg tega pa so obiskovalcem predstavili zdravo kuhanje, zelišča, začimbe in superživila.

O sejemskem dogajanju je pred kamero podrobneje spregovorila Nataša Vodušek Fras, Celjski sejem d.d.:

K sodelovanju tudi letos povabili najmlajše
Tudi letos so sejemsko dogajanje sooblikovale predstavitve 66 vrtcev, osnovnih in srednjih šol v programu Ekošola. Najmlajši, osnovnošolci in srednješolci so se predstavili z različnimi predstavami, športnimi vajami, predvsem pa s pripravo različnih kulinaričnih dobrot iz zakladnice babic.

Varnost medu, zdravje čebel, pripomočki in oprema za čebelarje rdeča srečanja čebelarjev
Na letošnjem že tradicionalnem srečanju čebelarjev v Evropi ApiSlovenija, kjer je sodelovalo približno pet tisoč čebelarjev, so razstavljavci predstavili najnovejše izdelke, pripomočke in opremo za čebelarjenje, osrednji del posvetov in cehovskih srečanj pa bo posvečen varnosti medu in zdravju čebel. V soboto je potekal posvet Varnost in kakovost čebeljih pridelkov – naša trajna skrb in odgovornost, ki se ga je med drugim udeležil tudi generalni direktor Uprave za varno hrano Janeza Posedija.

sejemski_trojcek_2016_4

Na posvetu so med drugim izpostavili pobudo slovenskih čebelarjev za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel, podpisali so tudi poseben dokument v podporo pobudi. Deklaracijo so podpisali kmetijski ministri oziroma njihovih namestniki ali drugi visoki predstavniki ministrstev iz Slovenije, Avstrije, Črne gore, Srbije, Češke, Madžarske in Francije ter predsednik slovenske čebelarske zveze, ki je pobudnik te idejo.

Sejemski trojček iz leta v leto bolje obiskan, letos kar 21.000 obiskovalcev
Edinstven tovrstni dogodek pri nas je po besedah Nataše Vodušek Fras iz leta v leto bolj obiskan. Slednje se je zagotovo čutilo v soboto, ko je množica vozil iz vse Slovenije, pa tudi številnih drugih držav, obkrožila celjsko sejmišče, ob tem pa velja izpostaviti, da so organizatorji odlično poskrbeli za dovolj parkirnih mest.

sejemski_trojcek_2016_3

Spomladanski sejemski trojček je po informacijah organizatorjev v treh sejemskih dneh obiskalo več kot 21.000 obiskovalcev, ker je dobrih 5 odstotkov več kot leto prej. Slednje pomeni, da se trend obiskov v zadnjih nekaj letih povečuje, kar naj bi po besedah Frasove bil tudi odraz pojenjanja recesije:

Pestro dogajanje na celjskem sejmišču se nadaljuje že v soboto
V Celjskem sejmu so že lani začeli s projektom Sobote na celjskem sejmišču, ki navdušuje obiskovalce, seveda pa dodaten vir zaslužka omogoča tudi ponudnikom. Tako so na prvem festivalu v letošnjem letu (1. festival kave) na sejmišču gostili okoli 2.000 obiskovalcev.

Pestro dogajanje na celjskem sejmišču se bo po besedah Frasove dogajalo tudi v prihodnje. Že prihodnjo soboto, 19. marca 2016, na sejmišče vabljeni vsi ljubitelji ribjih jedi & vina, saj se bo odvil Festival ribjih jedi in vina, več o tem pa je povedala Nataša Vodušek Fras:

Od 12. do 15. aprila pa bosta na celjskem sejmišču mednarodna strokovna sejma Energetika in Terotech-Vzdrževanje. Sejma prinašata celovito ponudbo za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Predstavljene bodo inovativne energetske rešitve, hibridne rešitve ter celovita ponudba za učinkovito industrijsko vzdrževanje.

Več o sejmih in prireditvah na Celjskem sejmu si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na letošnjem sejemskem trojčku,

[simpleviewer width=100% height=700 id=947]

eH 

malice-zonta-polsi-klik

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
185 queries in 1,037 seconds.