Sprejem najuspešnejših celjskih dijakov


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je danes pred Knežjim dvorom sprejel in nagradil 139 dijakinj in dijakov, ki so v minulem šolskem letu z izjemnim uspehom zaključili srednjo šolo ali bili izjemno uspešni na tekmovanjih iz znanja.

Sprejel je 26 maturantov splošne mature, 68 maturantov poklicne mature, 39 dijakov, ki so s pohvalo opravili zaključni izpit, 6 izjemno uspešnih na tekmovanju iz znanja.

Najuspešnejšim je podaril knjigo Municipiun Claudium Celeia, dr. Maje Bausovac in dr. Jureta Krajška, ki jo je izdal Pokrajinski muzej Celje.

Diamantna maturantka Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju
Število najuspešnejših:

26 – splošna matura

68 – poklicna matura

39 – zaključni izpit s pohvalo

5 – Glasbena šola Celje

1- tekmovanja iz znanja

Župan Šrot: Ste posebna generacija

Celjski župan je ob tej priložnosti nagovoril najuspešnejše celjske dijake lanske generacije. Dejal je, da je stopiti pred mlade ljudi, ki so na pragu odraslosti obiskovali celjske srednje šole ter bili pri tem zelo uspešni, celo izjemni, in bili zgled mnogim vrstnikom, nekaj najbolj navdihujočega in razveseljivega.

“Ste posebna generacija. Minulo šolsko leto je bilo drugačno, postavljeni ste bili pred nove izzive v šoli in doma. Za nekaj časa ste se morali odpovedati stikom s prijatelji, kar je enako kot delo za šolo od doma, zahtevalo precej discipline in samokontrole. Nič od tega ni omajalo vašega cilja, zato sem vesel, da vam danes – sicer nekoliko kasneje kot bi vam sicer – lahko čestitam in vas z dobrimi željami pospremim poklicnim ali študijskim izzivom naproti.

Zdaj ste odrasli. Pred vami so novi izzivi. Nekatere boste zlahka premagali, drugi bodo trši oreh. Bodo dnevi, ko bo šlo vse kot po maslu, in bo kakšen dan, ko se vam bo zdelo, da nič ni prav. Srečevali boste ljudi, ki vas bodo spodbujali in bodo vaš navdih, in verjetno tudi takšne, ki vas ne bodo razumeli. Znašli se boste v situacijah, ko ne boste vedeli, kako naprej, in spet drugič doživeli zmage, ki vam bodo dale občutek, da lahko letite.

Življenje nas ves čas preizkuša. Pravijo, da ravno prav, točno toliko, kolikor zmoremo. Pomembno je, da nikoli ne obupamo. Da se veselimo in smo ponosni nase, ko nam uspe, in da znamo iti z dvignjeno glavo in z zaupanjem, da bo vse dobro, naprej, kadar nam spodleti.

Glede na odlične rezultate, ki ste jih dosegli na maturi, poklicni maturi, zaključnem izpitu, v glasbeni šoli ali tekmovanju iz znanja, sem prepričan, da si znate vaše prioritete postavljati pravilno. S svojim delom in odgovornostjo ste dokazali, da ste pripravljeni razpreti krila in sprejeti nove izzive. Ob tem naj vas spomnim, da je pred vami verjetno najlepši čas življenja. Ste v obdobju, ko lahko sanjate, si zastavljate velike cilje, odkrivate svet in uživate v vsem, kar vam ponuja življenje,” je med drugim v svojem nagovoru najuspešnejšim dijakom povedal celjski župan Bojan Šrot.

foto: Andraž Purg