Sproščajo se ukrepi v rumeni fazi, epidemija podaljšana za 30 dni. Cepljenih čez pol milijona prebivalcev

13. 05. 2021 13:06

Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 33.102 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 597 okužb, prejšnji teden je bilo potrjenih 776 okužb. Epidemiološka slika se še naprej izboljšuje tudi v bolnišnicah.

Vlada je včeraj ob prehodu v rumeno fazo že sprostila nekatere dodatne ukrepe, še vedno pa je podaljšala epidemijo, saj kriterijev za preklic te še nismo dosegli.

Direktor NIJZ Milan Krek je ob izboljševanju epidemiološkega stanja na novinarski konferenci dejal, da bi lahko zeleno fazo (7-dnevno povprečje okuženih pod 300) dosegli v dveh tednih.

Podrobne informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

Opravljenih je bilo 28.466 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.636 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 597 okužb z deležem pozitivnih izvidov 12,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 499 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 494 (za vstop v zeleno fazo mora biti to povprečje manj kot 300 okuženih).

Trenutno je hospitaliziranih 450 covidnih bolnikov, od tega jih je 124 na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije so skupaj umrli že 4.308 bolniki s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 8.633 (včeraj 8.956) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 63 okužb (pred tednom dni 102). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 61 (včeraj 67).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • vlada sprostila nekatere ukrepe in podaljšala epidemijo

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih 61 (včeraj 67). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 166 (slovensko povprečje 165), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 433 (slovensko povprečje 408).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 66 covidnih bolnikov (2 več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 19 na intenzivni negi (2 manj kot včeraj), kar pomeni da je intenzivna covid nega v celjski bolnišnici ponovno polna. V SB Celje so včeraj sprejeli covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 7. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 464 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 63 okužb (prejšnji teden 102). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 12, sledijo Velenje 11, Žalec 6, Šentjur 5, Slovenske Konjice 5, Laško 4, Štore 3, Kozje 2, Polzela 2, Rogatec 2, Braslovče 1, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Nazarje 1, Podčetrtek 1, Rečica ob Savinji 1, Rogaška Slatina 1, Šmarje pri Jelšah 1, Vitanje 1, Vojnik 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 597 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 776. Epidemiološka slika se še naprej občutno izboljšuje. Vlada je tako včeraj že sprostila nekatere ukrepe. Direktor NIJZ Milan Krek pa je na novinarski konferenci povedal, da bi lahko ob takšnem nadaljevanju v zeleno fazo (7-dnevno povprečje okuženih pod 300), ko se po vladnem načrtu med drugim odpira javno življenje (bari in diskoteke ostajajo zaprti), prešli že v desetih dneh oz. najkasneje do začetka junija.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 499 okuženih oseb (včeraj 524). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 494 (včeraj 520).

Trenutno so hospitalizirani 450 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 124.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 13. Sprejetih je bilo 36 covidnih bolnikov (9 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 45 bolnikov (12 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidni bolniki manj kot dan prej.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19, vsi v bolnišnicah (2 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.308 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 512.316 prebivalcev oz. 24,4 %, z drugim odmerkom pa 259.686 prebivalcev (12,4 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Vlada sprostila ukrepe in podaljšala epidemijo

Vlada je na včerajšnji seji odločila, da bo sprostila nekatere ukrepe.

Od sobote na prireditvah in shodih dovoljeno do 50 oseb. Zbiranje (druženje) je dovoljeno do 50 ljudi (prej 10 ljudi). Na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem in v zaprtih prostorih (pod pogoji iz Zakona o javnih zbiranjih) je dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Zbiranje na shodih in prireditvah nad številom 50 je izjemoma dovoljeno ob pogojih, ki jih predpiše NIJZ in za tako zbiranje izda pozitivno mnenje. Vse ostale omejitve glede shodov in prireditev ostajajo nespremenjene: v zaprtih prostorih en udeleženec na 20 kvadratnih metrov in obvezna uporaba zaščitnih mask, na prostem en udeleženec na 10 kvadratnih metrov, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti povsod najmanj 1,5 metra. Odlok začne veljati 15. maja in velja do 23. maja 2021.

S ponedeljkom, 17. maja, se sproščajo tudi vsa športna tekmovanja, ne glede na to ali so namenjena rekreativnim športnikom ali registriranim športnikom. Športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno oziroma v skupini do največ 50 vadečih. Na organiziranih prireditvah (npr. nogometne tekme, gledališke in kino predstave), bo pod PCT pogojem (prebolelost, cepivo, test) lahko zasedena polovica sedišč. Prav tako naj bi se dovolila večja zasedenost kampov in igralnic. Gostinski lokali bodo lahko obratovali do 22. ure. Za neizpolnjevanje PCT pogojev je odgovoren vsak posameznik.

Kulturne prireditve se sporščajo pod naslednjimi pogoji:

  • v skladu s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve, denimo na področju uprizoritvenih umetnosti, filma in glasbe, ki se lahko izvajajo v dvoranah in zunaj, velja možnost 50-odstotne zasedenosti sedišč. To pa je mogoče z upoštevanjem vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ob izpolnjenem pogoju, da imajo obiskovalci potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (t.i. pogoj PCT).
  • omejitev števila oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja
  • nastopajoči morajo enkrat tedensko opraviti testiranje
  • udeležba na prireditvah bo dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19
  • dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki.
  • prireditev brez zagotovljenih sedišč ni možna

V prihodnjem tednu se popolnoma odpirajo tudi srednje šole in fakultete. Pouk v srednjih šolah bo potekal po modelu B, kar pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih. Potrebno pa je upoštevati omejitve, ki so določene s priporočili oziroma se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodov ni sprememb. Tudi na višjih strokovnih šolah je v celoti mogoča izvedba predavanj v živo. Glede nošenja mask in testiranja zaposlenih ni sprememb. Dejavnost izobraževanja odraslih je organizacijsko že sedaj potekala brez omejitev, tako bo veljalo tudi v prihodnje. V veljavi ostajajo določila glede testiranja izvajalcev, nošenja mask in ostala priporočila za preprečevanje širjenja okužbe.

Odpirajo se tudi kampi, ki bodo lahko 70-odstotno zasedeni. Dovoljeno je obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih – torej lahko vstopajo cepljeni, prebolevniki ali testirani.

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer me 5. in 22. uro. Ponudba za mizami je dovoljena za maksimalno štiri osebe. Pogoj ne velja za mladotletne, ki so za mizo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Zagotovljena mora biti razdalja med robovi miz najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo ni več določena.

Vlada je za 30 dni podaljšala epidemijo, ki bi se sicer iztekla v nedeljo, 17. maja 2021. Pogoji za razglasitev epidemije: štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev višja od 140; hospitaliziranih več kot 250 covidnih bolnikov; več kot 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego.

Ponovno je tudi uvedena možnost predčasne prekinitve karantene s PCR testom peti dan po napotitvi v karanteno. Odlok začne veljati 15. maja in velja do vključno 23. maja 2021. Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu. Na rdečem seznamu držav članic Evropske unije ali schengenskega območja so spremembe pri Danski, Franciji, Grčiji, Norveški in Španiji, črtana je Slovaška. Na seznam tretjih držav je dodan Sudan, črtana sta Izrael ter Sveti Vincencij in Grenadine.

B.S.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 0,907 seconds.