Srednjeveško prireditev na Starem gradu Celje v petek in soboto obiskalo približno 6000 obiskovalcev (foto in video)


Zadnji avgustovski konec tedna je na Starem gradu Celje pod okriljem Zavoda Celeia Celje potekala dvodnevna srednjeveška prireditev Dežela Celjska vabi. Vrhunec prireditve, ki se je odvil zadnjega avgustovskega dne, se je zaključil letošnji sklop poletnih prireditev, ki so se v mestu ob Svinji odvijale vse od 1. junija.

Nedvomno lahko zapišemo, da je bila sobotna prireditev na Starem gradu Celje obenem vrhunec in zaključek letošnjega pestrega dogajanja v Celju in okolici, za kar gre seveda največ zaslug Zavodu Celeia Celje in MOC, ki sta s skupnimi močmi poskrbela za pestro in kvalitetno poletno dogajanje v mestu ob Savinji. Utrip srednjeveškega dogajanja so si lahko obiskovalci ogledali že v petek, 30. avgusta 2013, ko je na Starem gradu Celje oživela tržnica, postavljali so srednjeveški tabor, grad so napolnile skupine vitezov iz Slovenije, Češke, Slovaške, Hrvaške in letos prvič tudi iz Francije.

Grajska gospoda ob pojedini

Na svoj račun so v petek prišli otroci, ki so si v poznih popoldanskih urah ogledali gledališko predstavo Duhec puhec s celjskega gradu, ki so jo ustvarili člani Talije – Ustvarjalnega laboratorija, režiral pa celjski režiser mlajše generacije, Michael Green Alujevič. Petkovo dogajanje si je ogledalo cca. 1000 obiskovalcev.

Naslednji dan, v soboto, 31. avgusta, je Stari grad Celje obiskalo 5000 obiskovalcev, ki so se na grad povzpeli peš, največ pa se jih je pripeljalo z brezplačnim avtobusom, ki je vse od 14:45 pa do 23. ure vozil na Stari grad ter v središče Celja. Grad in grajsko dvorišče sta torej tudi v soboto “oživela” v duhu srednjega veka (srednjeveške delavnice plesa, učenje streljanja z lokom, ježa konj, pomerjanje srednjeveških viteških oklepov, učenje veščin rokovanja s srednjeveškim orožjem, vedeževanje … ).

Letošnja novost je bil pravi srednjeveški vrtiljak, ki je požel veliko zanimanja s strani najmlajših

Letošnja novost je bil  izjemno zanimiv srednjeveški leseni vrtiljak, novo igralo, ki je s strani otrok poželo ogromno zanimanja. Slednje bo tudi ostalo na Starem gradu Celje in tako skozi vse leto razveseljevalo najmlajše obiskovalce. V ospredju letošnje sobotne prireditve je bila ljubezenska zgodba med Veroniko in Friderikom, ki so jo uprizorili na osrednjem grajskem dvorišču, vrhunec je sobotna prireditev doživela z veličastnim ognjenim šovom ter topovskimi streli.

Pred kamero smo povabili Jernejo Kolar, ki nam je zaupala nekatere podrobnosti srednjeveške prireditve ter napovedala pestro in zanimivo dogajanje, ki se bo na uradni navijaški coni v Celju odvijalo v času EuroBasketa v Celju (od 4. septembra pa do 9. septembra), ko bo poleg prenosa tekem na velikem led zaslonu bogat glasbeni program (npr. Tabu, Kingston, Nude in že nekaj časa najbolj “vroči” slovenski rock band Mi2), poskrbljeno pa bo tudi za odlično gostinsko ponudbo, animacijski program in številne ostale dogodke.

Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na sobotnem delu srednjeveške prireditve.

[simpleviewer width=100% height=700 id=423]

v/t/f: Egon Horvat