Muzikal Veronika Deseniška: Legendarna zgodba se je vrnila na Stari grad v Celju (foto)


Po štirih letih premora se je muzikal Veronika Deseniška ponovno vrnil na prizorišče Starega gradu v Celju. Ta spektakularna predstava, ki obuja slavno legendo o dinastiji mogočnih celjskih grofov in tragično ljubezensko zgodbo med Friderikom II. ter Veroniko Deseniško, je navdušila obiskovalce in ponovno zažarela v vsem svojem sijaju.

Veronika Deseniška je najspektakularnejši slovenski muzikal na prostem in obenem verjetno najodmevnejši celjski umetniški projekt tega tisočletja. Glasbo iz muzikala izvajajo orkestri, pevski zbori in ansambli po vsej državi, kar priča o njegovi priljubljenosti in umetniški vrednosti.

Ob Evi Černe Avbelj (Veronika Deseniška) so nastopili še Klemen Bunderla (Friderik II. Celjski), Tjaša Hrovat Steklasa (nuna), Željka Predojević Korošec (Elizabeta Frankopanska), Srđan Milovanović (Jošt) in Marjan Bunič (Herman II. Celjski). Ekipi pa se je letos prvič pridružil tudi tenorist Gregor Ravnik (trgovec).

Foto: David Valant

Umetniško delo poleg zasedbe 60 glasbenikov, igralcev in plesalcev odlikuje tudi glasba prodornega skladatelja mlajše generacije Leona Firšta, scenarij pa je plod Janeza Usenika.

Po petkovem spektaklu so bili odzivi obiskovalcev izjemno pozitivni:

“Huda energija na Celjskem gradu. Ljubezenska zgodba, ki te ne pusti ravnodušnega in se zaveš da prava ljubezen res ruši gradove,” – Karmen.

“Čudovit muzikal Veronika Deseniška, v pristnem ambientu celjskega gradu s fantastično zasedbo,” – Nataša.

Petkova predstava je bila razprodana. (Foto: David Valant)

“V Celju je zažarelo. Čudovita atmosfera Celjskega gradu se je prelivala z obujeno zgodbo, ki je v resnici močan, pomenljiv del naše dediščine. Ljubezenska zgodba med Friderikom Celjskim in Veroniko Deseniško nosi v sebi toliko sporočilnosti in vsi ustvarjalci so jo z veliko mero predanosti, zanosa in sveže energije postavili pred naše oči,” – Andreja.

Slovenska verzija Romea in Julije

Zgodba o Veroniki Deseniški je pravzaprav slovenska zgodba o Romeu in Juliji. Po besedah ustvarjalcev predstave je to največji slovenski ep, scenarij muzikala pa govori tudi o tem, kako je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni.

Pater Karel Gržan o Frideriku in Veroniki: Na to zgodbo smo lahko ponosni

Foto: David Valant

Na Celjski grad je ob dnevih predstav organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Cesta do gradu je namreč na dan predstave zaprta, prevoz pa je mogoč le z avtobusi in taksiji. Predstavi, ki sta del organizacije Mestne občine Celje in Zavoda Celeia, si boste lahko ogledali še v četrtek ter petek.

Fotogalerija: David Valant