Stane Rozman, poslanski kandidat SD v okraju Celje 2: Kar je dobro za Celje, je dobro za Slovenijo


Stane Rozman, enainpetdesetletni profesor sociologije in geografije, direktor Pokrajinskega muzeja Celje in podžupan MO Celje, je močan adut stranke socialdemokratov v 3. volilnem okraju 5. volilne enote, Celje 2.

Z njim smo se pogovarjali o njegovem političnem udejstvovanju, o viziji in načrtih, ki bi jih kot poslanec državnega zbora uresničeval v dobro svojega mesta, beseda pa je stekla tudi o njegovih največjih ljubeznih.

Borut Pahor pravi, da je njegova največja ljubezen politika, kaj je vaša?
Ob družini, ki je na prvem mestu,  je v ospredju mojega zanimanja zgodovina. Za nekatere bo mogoče to presenečenje, saj sem v Celju dosti bolj znan kot nekdanji  vrhunski atlet s še vedno aktualnim državnim rekordom v teku na 10.000 m. Ljubezen do zgodovine je po svoje »kriva«, da sem se po končani športni karieri začel ukvarjati s politiko. 14 let sem poučeval zgodovino na Srednji ekonomski šoli v Celju, na kar me vežejo resnično lepi spomini in verjamem, da sem se bolje počutil med mladimi v razredu, kot bi se v telovadnici.

Ste del mestne ekipe, ki Celje uspešno vodi že več kot 10 let?
Z županom Bojanom Šrotom sodelujem že tretji mandat kot eden izmed treh podžupanov. V tem času sem si nabral precej izkušenj, ki jih bom v primeru zaupanja Celjanov s pridom izkoristil tudi v Državnem zboru. Politika v  Celju ima v primerjavi z drugimi mesti v Sloveniji eno veliko prednost,  je povezovalna in ne ustvarja konfliktov, namreč v Celju smo ključne projekte sprejeli dogovorno ter jih tudi uspešno realizirali. Verjamem, da sem tudi sam pripomogel k strpnemu in tvornemu dialogu, ki bi si ga želel videti tudi v Državnem zboru.

Če vas Celjani izvolimo za poslanca, kako bomo to čutili  v Celju?
Celje nujno potrebuje poslanca v Državnem zboru, ki pozna naše mesto in bo z  roko v roki z Mestno občino Celje uresničeval nekatere za Celje vitalne probleme, ki se lahko uresničijo zgolj z državno podporo. Za razvoj delovnih mest in kvaliteto življenja potrebujemo ustanovitev Univerze v Celju, da bodo naši otroci lahko študirali  blizu doma in bo podpora gospodarstvu za nova delovna mesta, tretjo razvojno os, ki mora iti preko Arje vasi mimo Celja, uresničitev načrtov, ki bodo omogočili zagotovitev  poplavne varnosti Celju,  sprejetje Zakona o okoljski sanaciji Celja…. Drugače pa bo moj moto delovanja v Državnem zboru: »Kar je dobro za Celje je dobro za Slovenijo«.

Na vaši internetni strani na facebooku lahko vidimo slike Celja skozi stoletja, kje vidite Celje v prihodnosti?
Sam ga vidim kot univerzitetno mesto, v katerem je vredno živeti.  Kot mesto z obnovljenim historičnim jedrom, v katerega se vnovično vrača živahen mestni vrvež.  In mesto, ki se še naprej razvija v skladu s potrebami Celjanov ter v duhu sodelovanja in ne razdiranja!

Kaj vam pomeni številka 8, ki je tudi vaša številka na glasovnici?
Številka 8 v numerologiji simbolizira praktičnost, odločnost, disciplino in vzdržljivost. Vse to so vrline, ki bi jih naj dober poslanec imel in so blizu tudi meni, zato na dan volitev pozivam bralce naj obkrožijo 8.

*Promocijska objava