Stanje v SB Celje stabilno, razen na intenzivni negi. Priprave na tretji val že potekajo. Prva triada januarja nazaj v šolo

18. 12. 2020 16:30

V četrtek je bilo v Sloveniji opravljenih 5862 testiranj na virus SARS-CoV-2, izvid je bil pozitiven pri 1512 osebah. Delež pozitivnih je bil včeraj 25,79 %. 7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 1399 potrjeno okuženih (pet.:1744, sob.: 830, ned.: 431, pon.: 1524, tor.: 2107, sre.: 1642, čet.: 1512).


Poudarki prispevka:

  • statistični podatki
  • povzetek novinarske konference štaba CZ Zahodne Štajerske (sodelovali: direktor SB Celje, direktorice domov starejših Laško, Vojnik in Polzela,…)
  • v SB Celje se že pripravljajo na tretji val, ki bi lahko bil še močnejši od drugega
  • s 4. januarjem se v šole vračajo učenci prve triade, odprejo se tudi vrtci

Včeraj je umrlo 41 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je tako skupaj umrlo že 2274 obolelih za covid-19. Slovenija beleži že 1094 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča na trenutno 5. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu, pred nami so Belgija, San Marino, Peru ter Italija. Med evropskimi državami pa smo po številu umrlih na milijon prebivalcev na 4. mestu. Pri tem podatku je treba v obzir vzeti tudi različne kriterije, po katerih v državah določajo covid smrti, ter zakasnelo poročanje o umrlih v nekaterih državah.

Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji zmanjšalo za 17 bolnikov s covidom-19. Sprejetih je bilo 105 covid bolnikov (18 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 97 bolnikov oz. 19 manj kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 25 bolnikov obolelih za covidom-19, 1 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravita 2 covid bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1212 covid bolnikov oz. 17 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 206 covid bolnikov (147 od teh na respiratorju – eden manj kot dan prej).

Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 136 covid bolnikov (8 manj kot dan prej). 20 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 13 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 5 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 8, v celjski bolnišnici je včeraj umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 198 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici beležijo 208 umrlih covid bolnikov.

Štab CZ Zahodna Štajerska je danes sklical zadnjo letošnjo video novinarsko konferenco, na kateri so nastopili poveljnik Civilne zaščite regijskega štaba Zahodne Štajerske Janez Melanšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje Teodor Gozdnikar, župan občine Zreče, mag. Boris Podvršnik, direktorica Doma starejših Laško Janja Podkoritnik Kamenšek, direktorica Doma upokojencev Polzela Eva Lenko in direktorica SeneCura Dom starejših občanov Vojnik Breda Božnik. Predstavili so nekatere najnovejše podatke o stanju na Celjskem. Prav vsi pa so na vse občane naslovili prošnjo, naj se letos vzdržijo prazničnih druženj in zabav ter se raje poslužijo načinov druženja, ki jih omogoča sodobna tehnologija. Le tako lahko skupaj omilimo preteči tretji val, ki naj bi bil po napovedi strokovnjakov še intenzivnejši kot drugi.

Stanje v SB Celje stabilno, a v pripravljenosti na morebiti še hujši tretji val

Trenutno stanje v Splošni bolnišnici Celje je predstavil strokovni direktor celjske bolnišnice mag. Franc Vindišar. Kot je povedal, so razmere v bolnišnici trenutno stabilne. Danes so tako prvič po dolgem času zaznali pomembnejši trend znižanja hospitaliziranih, a glavno težavo še vedno vidijo v visokem številu tistih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo. Slednja je praktično vseskozi polna, zato bodo ta vikend na enem izmed navadnih covid oddelkov odprli še intenzivno nego z dodatnimi petimi posteljami. Vindišar je še povedal, da številke zaenkrat kažejo, da bodo do konca leta skupno v SB Celje našteli okoli 1000 hospitalizacij covid bolnikov in izrazil skrb glede predvidevanj za tretji val, ki bi lahko bil po mnenju strokovnjakov večji kar za tretjino. Povprečna starost hospitaliziranih covid bolnikov na intenzivni negi celjske bolnišnice je okoli 73 let, v navadnih covid oddelkih pa nekaj nad 60 let.

V celjski bolnišnici se zato že pripravljajo na tretji val. Načrtujejo povečanje kapacitet ter odprtje še petega covid oddelka s čimer bodo pridobili okoli 30 dodatnih navadnih covid postelj (trenutno razpolagajo z okoli 150 posteljami). Vsi načrti širjenja kapacitet se nanašajo na obstoječi objekt, če pa tudi to ne bo dovolj, pa skupaj s civilno zaščito že usklajujejo načrte kje in kako bodo to uredili. Vindišar sicer opaža, da se v bolnišnici dnevne spremembe števila okuženih reflektirajo v bolnišnici z okoli 14-dnevnim zamikom. Tako se bo tudi trenutno pojenjanje drugega vala lahko v celjski bolnišnici občutneje poznalo šele čez dva tedna.

Predstavil je tudi epidemiološko stanje med zaposlenimi. Tudi to se je po njegovih besedah zelo izboljšalo, saj je trenutno aktivno okuženih le še okoli 50 zdravnikov in medicinskih sester, pomembno število njih pa se je že vrnilo nazaj na delo. Zaposleni sicer še vedno delajo 12-urne turnuse in na zgornji meji svojih psiho-fizičnih zmožnosti.

Ob koncu je Vindišar na vse občane naslovil še prošnjo, da za letošnje praznike pozabimo na petarde, adrenalinske športe, druženja in podobna za ta čas tvegana vedenja. Priporoča, da si letos raje ustvarimo manjše socialne mehurčke znotraj katerih bomo preživeli praznike, kar bo pripomoglo k ublažitvi tretjega vala, ki bi lahko bil sicer kar 30 % večji od drugega. Dodal je, da zmorejo samo še polovico hospitalnega dela, zato upa, da bomo uspeli ublažiti tretji val ter tako preprečiti začasno zapiranje ostalih oddelkov bolnišnice.

Vindišar je spregovoril tudi o rednih testiranjih zaposlenih, ki jih zaenkrat ne izvajajo v celoti, saj je težavo predstavlja zagotavljanje takšne količine testov. Zato zaenkrat sistematičnega testiranja ne opravljajo, temveč številčneje testirajo samo v primerih, ko se okužba pojavi v kakšnem oddelku.

Stanje v domovih v Celju dobro, drugod nekoliko manj

Glede stanja v domovih v Celju je spregovoril poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Celje Teodor Gozdnikar. Povedal je, da se je stanje v Domu ob Savinji, Domu sv. Jožef ter CVD Golovec zelo izboljšalo. Dom sv. Jožef in CVD Golovec tako trenutno ne beležita okužb, nekaj okužb pa imajo le še v Domu ob Savinji.

Direktorica Doma starejših Laško Janja Podkoritnik Kamenšek je povedala, da je v njihovem domu skupno okuženih kar 75 stanovalcev, zato so poleg rdeče cone v domu vzpostavili tudi rdečo cono v tamkajšnjem kongresnem centru. Sicer pa se jutri iz rdeče cone vrača že 33 ozdravelih stanovalcev. Pričakujejo, da bo naslednji teden ozdravela tudi večina znotraj doma. Sicer pa večina stanovalcev covid-19 preboleva brez zapletov in simptomov. Ker je okuženih tudi veliko zaposlenih, so jim na pomoč priskočili zaposleni ZD Laško, ZD Celje, Doma sv. Jožef ter študenti zdravstvene nege.

Direktorica Doma starejših Polzela Eva Lenko je sporočila, da se tudi pri njih stanje izboljšuje, saj število okužb pada, vzpostavljajo pa že prve bele cone. Tudi na Polzeli so vzpostavili zunanjo rdečo cono v tamkajšnji graščini, kar jim je omogočilo, da so okužene stanovalce takoj umaknili iz doma ter tako preprečili še hujše širjenje okužbe. Trenutno na Polzeli beležijo 74 okuženih stanovalcev in 14 okuženih zaposlenih. Med vikendom sicer pričakujejo, da bo že ozdravelo večje število stanovalcev. Sicer pa v zadnjih treh dneh niso beležili novih okuž.

Direktorica Doma starejših Vojnik Breda Božnik pa je povedala, da v njihovem domu beležijo 42 okuženih, ta vikend pa jih bo ozdravelo že 15. Imajo tudi 9 okuženih zaposlenih. V Vojniku so se soočili tudi z izjemno črno statistiko, sa je umrlo kar 18 stanovalcev obolelih za covidom-19.

Z letom 2021 se prva triada vrača v šole, odpirajo se tudi vrtci

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je napovedala, da se bodo ob idealnem poteku s 4. januarjem v šole najprej vrnili učenci in učenke prve triade šole, potem učenke in učenci zavodov in šol za otroke s posebnimi potrebami, znova pa se odpirajo tudi vrtci za varstvo vseh otrok.

B.S., foto: G.K.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 1,161 seconds.