Število obolelih za koronavirusom močno poraslo. Kaj se lahko naučimo iz italijanskega primera

11. 03. 2020 14:35

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji do danes, 11. marca do 14. ure, že 57 potrjenih primerov okužb s koronavirusom. Večina obolelih prihaja iz ljubljanske regije, prvi primer so danes zabeležili tudi v Pomurju. Tudi na Celjskem je potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom. V Šmarju pri Jelšah je bila okužba potrjena pri učiteljici na tamkajšnji osnovni šoli. Virus je bil najverjetneje vnešen iz severne Italije.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

Kot so pojasnili predstavniki vlade in stroke, je naraščanje števila okuženih pričakovano. še vedno sledijo vsem prvim vnosom, da pa je že prišlo tudi do sekundarnih okužb, torej znotraj Slovenije.

Med potrjenimi primeri okužbe jih je največ iz ljubljanske regije, sledijo dolenjska regija in Bela krajina, primorska regija, štajerska regija in Pomurje. Spodaj lahko spremljate število okuženih po regijah (avtor inforgrafike je MMC RTV Slovenija):

Kakšni so trenutni ukrpi pri nas, in kaj se lahko naučimo od Italije

V Sloveniji je vlada zaenkrat izdala naslednje ukrepe: prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 100 obiskovalci, nadzor na šestih mejnih prehodih (ostali so zaprti) in prepoved potniškega prometa med Slovenijo in Italijo, ki velja za žarišče koronavirusa v Evropi in je samo v zadnjih 24 urah zabeležila preko sto žrtev, v Kamniku so kot prvi v Sloveniji odpovedali pouk v tamkajšnji osnovni šoli.

Toda, ali je postopno uvajanje ukrepov zadostno? Bi morali k zajezitvi širjenja okužb s koronavirusom pristopiti odločneje? Odgovor na to vprašanje bi lahko dobili v nedavnem zapisu italijanskega doktorja, ki je javnost seznanil z dejansko resnostjo zadev v Italiji.

Skozi zapis dr. Daniela Macchinija je razvidno v kako hudem stanju se je zaradi virusa znašla predvsem severna Italija, ki ne uspe zajeziti epidemije koronavirusa.

Opozorila zdravnika iz Bergama zagotovo niso osamljena, saj se vse več zdravstvenih delavcev na socialnih omrežjih oglaša in želi javnosti sporočiti, kako hudo je in kako na meji vseh zmogljivosti so bolnišnice, predvsem pa zdravstveno osebje.

Sporočilo vseh je mogoče strniti v stavek: v Italiji smo zamudili, vi pa še imate priložnost, da se učite iz naših napak in izkušenj.

Kaj nam predlagajo? Izogibajte se stikom z ljudmi in raje ostanite doma. Skrbite za higieno rok in tudi vašega telefona.

Mi opravljamo svoje delo, tudi ti opravi svojega

»Sem medicinska sestra in ravno zdaj se soočam s to urgentno situacijo v zdravstvu. Tudi mene je strah, a ne tega, da kupim hrano v trgovini, bojim se iti v službo. Bojim se, ker se maska morda ne oprijema dobro mojega obraza, ker sem se morda slučajno dotaknila okuženih rokavic, ker morda leče ne popolnoma pokrijejo mojih oči in bi lahko kaj šlo mimo,« je v svojem sporočilu na facebooku zapisala Alessia Bonari, ki deluje v Lombardiji.

»Fizično sem utrujena,« pravi medicinska sestra, »ker so zaščitna oblačila slaba, v medicinskem plašču se znojim, a ko sem enkrat oblečena, ne morem več iti na stranišče ali piti šest ur. Psihološko sem utrujena in prav tako vsi moji kolegi, ki smo že tedne v takšnem stanju.«

Vsakogar, ki bo prebral njeno objavo prosi, naj ne izniči prizadevanj, ki jih vlagamo skozi svoje delo zdravstveni delavci. »Bodite nesebični, ostanite doma in tako zaščitite tiste, ki so bolj krhki. Mi mladi nismo imuni na koronavirus, tudi mi lahko zbolimo ali še huje, lahko okužimo druge. Ne morem si privoščiti razkošja, da se vrnem v karanteno svojega doma, iti moram v službo in narediti svoje delo. Naredi prosim tudi ti svojega,« zaključuje svoje sporočilo medicinska sestra Alessia.

Pomagajte nam tako, da ostanete doma

Profesor Antonio Pesenti, star 68 let, direktor poliklinike in koordinator kriznega oddelka za intenzivno nego v regiji Lombardija pravi, da ob takšni situaciji prvič v življenju joka. »To se mi ni nikoli zgodilo, nobena stvar me v zdravniški karieri ni tako ganila. Predstavljajte si zdravnika, ki dela na urgenci, kamor pride več bolnih ljudi, kot jih uspe sčasoma ozdraviti,« je povedal za Il Messagiero.

Dodaja, da gre za pekel, v katerem je res težko in naporno. »Prosim vas za uslugo za nas in predvsem za medicinske sestre, ki junaško prestajajo preizkušnje. Pomagajte nam tako, da ostanete doma. Prepričajte prijatelje in znance naj zdržijo 15 do 20 dni doma. Drugače bo ta država postala banja polna krvi,« se glasi njegov poziv.

Kaj lahko stori vsak posameznik?

A ne glede na to, kako ključen je v boju proti koronavirusu zdravstveni sistem, strokovnjaki opozarjajo, da je tako v Italiji kot pri nas veliko odvisno vsakega posameznika. Izogibajmo se stiku z veliko ljudmi.

Najbolj pomembno je, da se javnost zaveda, kako pomembno je umivanje rok in tudi umivanje lastnega telefona, ki ga imamo v rokah in vedno v svoji bližini. Očistimo ga vsaj zjutraj in zvečer.

Jasno mora tudi biti, kaj storimo, če zbolimo: vsak z bolezenskimi znaki naj ostane doma in naj stori vse, da ne okuži drugih. Če smo v karanteni je pomembno, da na primer brisače in ostale pripomočke za osebno higieno, peremo na 60 oziroma 90 stopinjah, da zračimo prostore, robčke takoj odvržemo.

Ob tem pa je pomembno tudi to, da nismo ne panični, ne brezbrižni, ampak odgovorni do sebe in drugih.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V Splošni bolnišnici Celje so v okviru urgentnega centra vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

koronavirus-informacije

Zemljevid vstopnih točk po Sloveniji:

foto: pixabay

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 0,814 seconds.