Število okužb v Celju narašča, v Sloveniji padel nov dnevni rekord. Za slabost pri deklici v velenjski šoli ni bila kriva maska

25. 09. 2020 12:36

V četrtek je bilo po 3645 opravljenih testih v Sloveniji potrjenih rekordnih 192 okužb, od katerih je 22 oseb iz rizične starostne skupine 65+. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ potrjeno okuženih ponovno v občini Ljubljana, tokrat kar 52, kar je dobra četrtina vseh. Tudi v Celju število okužb narašča, včeraj so jih potrdili šest, v zadnjem tednu pa skupaj 18. Tudi glede na celotno Savinjsko regijo se število okužb povečuje, včeraj jih je bilo tako potrjenih že 31.

Hospitaliziranih je skupaj 59 oseb, 15 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 10 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo pet covid bolnikov, nihče od teh ni v intenzivni enoti. Iz celjske bolnišnice so včeraj odpustili enega bolnika, enega so tudi sprejeli.

Včeraj so se po družbenih omrežjih razširile govorice, da naj bi se na OŠ Gustava Šiliha v Velenju onesvestila deklica, ki naj bi bila astmatik in naj bi v šoli kljub temu morala nositi masko. Informacija se je izkazala za neresnično. Deklica naj bi se sicer res onesvestila, vendar za to ni bila kriva maska, deklica pa tudi ni astmatik.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci izrazil zaskrbljenost nad naraščanjem števila okužb in upanje, da ne bo treba ponovno zapirati celotne države. Da temu ne bi bilo tako je, kot je dodal Kacin, “Prvi korak odgovornost vsakega od nas, maske, razdalja in higiena rok ter aplikacija.”

Občina Celje, ki je včeraj zabeležila šest novih potrjenih okužb, je v zadnjih dveh tednih zabeležila 33 potrjenih primerov okužb. V občini Celje sicer še nismo zabeležili smrtne žrtve covida-19. V naši regiji so včeraj pet okužb potrdili tudi v občini Slovenske Konjice in tri v Šentjurju. Po dve okužbi so včeraj potrdili v Zrečah, Velenju in Preboldu, po eno pa v občinah Braslovče, Rogaška Slatina, Žalec, Vojnik, Šmarje pri Jelšah, Vitanje, Rogatec, Šoštanj, Mozirje, Podčetrtek in Laško.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 251 oseb, največ v Slovenskih Konjicah (35), Celju (33), Braslovčah (28) in Rogaški Slatini (28). Sledijo Šentjur (18), Žalec (17), Zreče (14), Vojnik (13), Velenje (11), Prebold (7), Šmarje pri Jelšah (7), Tabor (6), Vitanje (6), Rogatec (4), Šoštanj (4), Vransko (3), Mozirje (3), Podčetrtek (3), Polzela (3), Rečica ob Savinji (2), Šmartno ob Paki (2), Kozje (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo v občinah Štore in Laško. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 1509 oseb, največ v Ljubljani, 338 in Mariboru, 115.

Deklica, ki se je onesvestila na šoli v Velenju ni nosila maske

Včeraj je po družbenih omrežjih zaokrožila lažna objava o tem, da naj bi se na OŠ Gustava Šiliha v Velenju onesvestila deklica, ki naj bi jo v šoli silili k nošnji maske. Objava Zorana Stevanovića, ki so jo takoj pograbili zagovorniki teorij zarot, se je glasila: “Na OŠ Gustava Šiliha v Velenju se je zaradi maske onesvestila deklica iz sedmega razreda. Ker ni prišla k sebi, je bila z reševalnim vozilom odpeljana v bolnišnico. Kljub temu, da je stalno opozarjala na to, da ima astmo, so jo silili, da nosi masko. Sošolci so jokali medtem, ko so jo reševalci odnesli na nosilih. Mediji so bili o tem obveščeni, vendar pričakovano molčijo. Molči pa na žalost tudi narod. Zastonj vsako jutro pijemo kavo, če se ne budimo.”

Kot je za portal 24ur.com pojasnila ravnateljica šole Liljana Lihteneker, so včeraj res poklicali dežurnega zdravnika ZD Velenje, in sicer zaradi deklice iz sedmega razreda, ki ji je med malico postalo slabo. A je poudarila, da deklica v tem času ni nosila maske, saj je jedla, niti nima nikakršnih težav z astmo.

V času malice naše učence razsedemo, saj imamo za to dovolj prostora, da lahko sedijo brez maske in na dovolj veliki varnostni razdalji. Deklica je jedla in na obrazu ni imela maske. Potem pa je deklica v njeni bližini učitelje, ki so vedno blizu otrok, opozorila, da ji je postalo slabo. Postala je bleda, roka se ji je začela tresti. Učitelji so nemudoma ukrepali in jo odpeljali na hodnik, kjer se je ulegla. Poklicali smo njene starše in dežurnega zdravnika, ki jo je pregledal. O tem, kaj je ugotovil, ne morem govoriti, je pa svetoval, naj gre deklica na opazovanje, zato so jo odpeljali v Celje,” je dogodek opisala ravnateljica.

Kot še pišejo na 24ur.com ima deklica po besedah ravnateljice zdravstvene težave že dve leti. Po izbruhu epidemije je ni bilo več v šolo, tudi letos je bila v šoli vsega skupaj samo pet dni. Več o njenem zdravstvenem stanju zaradi varstva osebnih podatkov ni mogla povedati.  Da je deklici postalo slabo pod masko, je torej po njenih besedah laž.

Za isti portal je svoje stališče podal tudi zdravnik, ki je pojasnil, da maska tudi ne more biti razlog za astmatični napad oziroma za to, da bi se človek lahko onesvestil. “Pri nošenju maske, ki zelo dobro drži zrak, ampak to niso maske, ki jih nosite vi ali jaz, pač pa maske tipa FFP2, FFP3, ki dejansko držijo zrak, je koncentracija ogljikovega dioksida, ki ga izdihamo, večja in lahko nastane večja težava pri določenih bolnikih. Gotovo pa ne toliko, da bi padli v nezavest, ker bo vsak prej prišel do zraka,” pojasnjuje predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak, ki poziva ljudi naj iz mask ne delajo “velike znanosti”.

B.S.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
176 queries in 2,135 seconds.