Takšen je razgled z nove najvišje stavbe v Sloveniji: Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini (foto)


Šest let odkar se je porodila ideja in 2 leti po začetku gradnje bodo v Rogaški Slatini jutri slavnostno odprli 106 metrski razgledni stolp, najvišjo zgradbo v Sloveniji. In ne samo to. Gre za edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine.“Na vrhu je vse kristalno jasno,” ob tem pravi slatinski župan Branko Kidrič.

Dan pred slovesno otvoritvijo smo si dodobra ogledali Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini. Skozi naš zapis in fotografije si lahko vtis o njem ustvarite tudi vi.

Ideja za razgledni stolp sredi zdraviliškega kraja, do katerega bo mogoče peš iz slatinskega centra, je padla pred šestimi leti, nekaj mesecev kasneje je stekla je priprava projekta. Sledile so burne javne razprave, potrditev na referendumu in začetek gradnje leta 2022. Ta je potekala dve leti in je zahtevala dobrih 5 milijonov evrov investicij. Župan Branko Kidrič obljublja, da jo bodo z obiskom stolpa povrnili v šestih do sedmih letih.

Predstavitev stolpa Kristal za novinarje je pritegnila izjemno zanimanje lokalnih in nacionalnih medijev

Računica zajema pričakovanih 65 tisoč obiskovalcev letno (letos 35 tisoč), ki bodo plačali vstopnino 10 €, oziroma 8 € za dijake, študente in skupine, medtem ko si bodo otroci Slatino iz ptičje perspektive lahko ogledovali brezplačno. Stolp lahko naenkrat obišče 150 obiskovalcev.

Kavarna v stolpu Kristal

Ob pritličju, kjer je urejena trgovina s spominki, ima stolp tri ravni. Na 96 metrih je kavarna za 40 obiskovalcev, ki bodo lahko uživali ob izjemnem razgledu na vse strani Rogaške Slatine z okolico. Posebnost kavarne so steklena tla na delu v bližini šanka, na katera si ne upa stopiti prav vsakdo. Vožnja z dvigalom do kavarne je svojevrstno doživetje, saj vas v višino dviguje izjemno hitro, obenem pa je ena od sten dvigala steklena in nudi pogled na Rogaško Slatino ob drvenju po stolpu navzgor ali navzdol.

Pogled navzdol s steklenih tal kavarne

Če vam ni do dvigala in imate raje rekreativno vzpenjanje, se do vrha stolpa teoretično lahko povzpnete tudi po 597 stopnicah. No, zgolj teoretično saj je za javnost odprt le del stopnišča med etažami, ne pa od povsem spodaj.

Nekaj stopnic nad kavarno, na stotih metrih višine, je zaprta etaža, poimenovana Panorama, namenjena mirnejšemu razgledovanju okolice. Tukaj je tudi točka z virtualnim doživetjem poimenovanim “Let s Pegazom”, kjer v nekaj minutnem virtualnem videu poletite preko Rogaške Slatine, spoznate legendo o Pegazu ter se na zabaven način seznanite z naravnimi danostmi in znamenitostmi Rogaške Slatine.

Najvišja točka stolpa je odprta razgledna ploščad povsem na vrhu na 104 metrih višine, obdana z 2m stekleno ograjo, ki določa skupno višino stolpa na 106 metrih.

“Rogaška Slatina je potrebovala nekaj novega, atraktivnega, dodano vrednost …”

In kaj želijo v Rogaški Slatini s stolpom doseči? Prvi pobudnik in največji zagovornik projekta, župan Branko Kidrič, je naštel kar nekaj ciljev. Prvi in osrednji je povečano število gostov v Rogaški Slatini. Iz tega sledi ustvarjanje dodatnih prihodkov za povečana vlaganja v razvoj turistične destinacije. Prav tako so z vzporednima objektima, nadhodom Sonce in parkiriščem park and ride naredili pomemben korak pri sanaciji degradiranega območja nekdanjega mizarstva. Ponudnikom in domačim pridelovalcem so želeli omogočiti prodajo domačih izdelkov v desetih prodajnih hiškah ob stolpu, posredno in neposredno ustvariti nekaj dodatnih delovnih mest in, kot pravi župan, nenazadnje udejaniti največji, najzahtevnejši projekt iz strategije turistične destinacije Rogaška Slatina 2020-2027.

S stolpom Kristal bo upravljal Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, ki bo v ta namen dobil 3 nove zaposlitve. Stolp bo odprt vsak dan med 10. in 20. uro, v zimskem času do 18. ure. Jutri, v četrtek ob 17. uri bo slavnostna otvoritev, na katero je povabljena tudi širša javnost. Prvi redni obiskovalci pa se bodo na stolp lahko povzpeli v petek od 10. ure dalje.

Celotno fotogalerijo si oglejte na portalu Kozjansko.info:

Vzpon na Razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini