Tovarna nogavic Polzela v stečaj


nogavice-27,3 milijona evrov, koliko je v zadnjih devetih letih država v Polzelo vložila davkoplačevalskega denarja, ni bilo dovolj, da bi se podjetje pobralo. Ker je savinjska tovarna nogavic insolventna, Slovenski državni holding (SDH) pa je ne bo dokapitaliziral, bo vodstvo Polezele vložilo predlog za stečaj.

SDH je odločitev sprejel po preučitvi poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ki ga je pripravila direktorica Metka Horvat. SDH je ugotovil, da je družba plačilno nesposobna in kapitalsko neustrezna, izguba presega polovico osnovnega kapitala, podjetje pa ima zaradi izvršbe finančne uprave blokiran TRR.

Kot pišejo Finance, je direktorica Metka Horvat ocenila, da lahko družba posluje iz stečaja, pri čemer bi delo obdržalo približno 80 od 220 zaposlenih.

Kot izhaja iz zadnjega sporočila SDH, je imel gostijo tudi Marko Klemenčič, ki je do oktobra vodil Polzelo – na SDH trdijo, da si je izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od plače, določene v pogodbi (Klemenčič to zanika in obljublja, da bo stvar pojasnil).

SDH v poročilu navaja, da si naj bi nekdanji predsednik uprave Polzele  Marko Klemenčič izplačeval 40 % previsoko plačo, glede na določeno v pogodbi, zato so proti njemu vložili kazensko ovadbo. Ta je oktobra z direktorskega mesta nenadoma odstopil, potem ko je obljubljal preporod podjetja. Klemenčič sicer previsoka izplačila zanika.