Tradicionalno srečanje Društva taboriščnikov – ukradenih otrok

03. 10. 2022 06:00

V prostorih stare telovadnice na I. osnovni šoli Celje je bilo v soboto tradicionalno srečanje Društva taboriščnikov – ukradenih otrok. Srečanje vsako leto poteka v okviru praznika Mestne četrti Dolgo polje, v zadnjih dveh letih pa so morali srečanje, zaradi zdravstvene krize, prvič odpovedati.

Letos mineva 80 let od enega najbolj krutih zločinov, ki jih je nemški okupator storil pri nas, ko je avgusta leta 1942 v prostorih takratne celjske okoliške šole (danes I. OŠ Celje) od mater na silo ločil več kot 600 otrok in jih odpeljal v avstrijska in nemška taborišča. Mnogi svojih mater in očetov niso nikoli več videli, ob prihodu v domovino pa so našli oropane in požgane domove.

Osrednji govornik na prireditvi je bil dr. Janez Žmavc, predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok.

Predsednik Društva taboriščnikov – ukradenih otrok, dr. Janez Žmavc se je v svojem govoru je celovito orisal družbeno-zgodovinske razmere in okoliščine, ki so privedle do tragičnega dejanja, ki ga vsako leto obeležujejo. »Pogoji, v kakršnih smo preživeli otroška leta, nas uvrščajo v eno najbolj prizadetih skupin žrtev okupatorjevega nasilja na Slovenskem. Z leti smo skoraj vsi uspeli pridobiti za preživetje potrebna strokovna in praktična znanja. Danes si v okviru Društva taboriščnikov – ukradenih otrok prizadevamo, da bo javnost seznanjena z objektivnim dogajanjem v času slovenskega narodnoosvobodilnega boja in prispevki posameznikov za to, da smo Slovenci danes in jutri še narod na zemljevidu,« je poudaril.

Zbrane je nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. »Danes si težko predstavljamo za kako kruto dejanje in kakšne hude stiske je šlo pred osemdesetimi leti na tem prostoru, kjer obeležujemo spomin na to tragično dogajanje v Celju. Meni kot mami je tudi nepredstavljivo, kako so se počutili vaši starši. Pa vendar ste morali preživeti. In vsi vi, dragi ukradeni otroci, ste nam velik zgled, da se je treba v življenju boriti, da je treba vztrajati, tudi takrat, ko misliš, da ni več rešitve. Spomin, ki ga negujete na ta dogodek iz naše polpretekle zgodovine, pa mora biti opomin, da se takšne grozote nikoli in nikjer ne bodo več zgodile,« je dejala. Ob koncu prireditve je sledila še položitev venca k spominskemu obeležju tega tragičnega dogodka iz naše polpretekle zgodovina.

Breda Arnšek je po koncu slovesnosti, skupaj s predstavniki Društva taboriščnikov – ukradenih otrok in celjskega območnega odbora Zveze združenje borcev za vrednote NOB položila venec k spominskemu obeležju tega tragičnega dogodka iz naše polpretekle zgodovina.

Prireditev je povezoval Ivan Domitrovič, predsednik MČ Dolgo Polje, v kulturnem programu pa so nastopili glasbenik Goran Bojčevski in mešani pevski zbor Celeia Celje.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
152 queries in 1,074 seconds.