Tudi v Splošni bolnišnici Celje nedovoljeni vpogledi v kartoteke


zdravstvena-dokumentacijaV Splošni bolnišnici Celje so pri rutinskem nadzoru ugotovili nedovoljene vpoglede v zdravstvene kartoteke vodstvenih delavcev. Šlo naj bi za vpoglede v kartoteki direktorice Margarete Guček Zakošek in nekdanje predsednice sveta zavoda SB Celje Barbare Tiselj.

Osumljenih je 27 zaposlenih, eden je že dobil izredno odpoved delovnega razmerja, pet pa opozorilo pred odpovedjo.

V afero nepooblaščenih vpogledov je vpletenih več slovenskih bolnišnic. Nedovoljeni vpogledi so se med drugim zgodili tudi nekdanji ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc (UKC Ljubljana) in odstopljenemu ministru Samu Fakinu (splošna bolnišnica Trbovlje).

Afera, ki se je začela z razkritjem nedovoljenih vpogledov v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc na UKC Ljubljana, je segla tudi do Celja. Kot namreč poroča portal Siol so tudi v Splošni bolnišnici Celje potrdili, da so pri rutinskem nadzoru odkrili sum nepooblaščenih vpogledov v zdravstveno dokumentacijo posameznih vodstvenih delavcev. Dejanja je osumljenih 27 zaposlenih.

Šlo naj bi za nedovoljene vpoglede v zdravstveno kartoteko takratne kandidatke in sedaj že direktorice SB Celje Margarete Guček Zakošek, imenovanje katere še vedno dviguje veliko prahu. Nedovoljeni vpogledi naj bi se vršili tudi nad kartoteko Barbare Tiselj, takratne predsednice sveta zavoda SB Celje, ki je bila ena izmed glavnih odločevalk pri imenovanju Guček Zakoškove.

Kot še piše Siol je bil en vpogled opravljen tudi preko gesla strokovnega direktorja SB Celje Franca Vindišarja, a pri slednjem se je kasneje nedvomno izkazalo, da ni šlo za nepooblaščen vpogled.

SB Celje je zaradi odkritja opravila samoprijavo informacijski pooblaščenki, uvedla pa je tudi delovnopravne postopke. Nekatere posledice slednjega so že znane. Do sedaj je namreč prišlo do ene izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, pet oseb pa je prejelo opozorila pred odpovedjo. Obenem so v SB Celje še enkrat preverili sisteme varovanja osebnih podatkov in medicinske dokumentacije, zaposleni pa bodo deležni tudi dodatnih izobraževanj na temo varovanja podatkov iz medicinske dokumentacije.

B. S.