Takšni ukrepi naj bi sledili novemu epidemiološkemu semaforju. ECDC: zaenkrat ni potrebe za poživitveni odmerek, Slovenija spet rdeča

02. 09. 2021 16:30

Vlada danes na seji naj ne bi obravnavala novega šestfaznega semaforja. So pa na dan pricurljale nekatere podrobnosti novega semaforja.

 • predlog v nobeni fazi naj ne bi vključeval omejitve gibanja na regije ali občine, policijske ure in zapiranja šol
 • v peti fazi bi morali otroci, starejši od 12 let, za vse izvenšolske športne aktivnosti izpolnjevati PCT pogoj
 • v četrti fazi bi zaščitne maske v šolah postale obvezne za vse učence, tudi za najmlajše, povečala naj bi se pogostost testiranja za tiste, ki se morajo že zdaj testirati enkrat tedensko (najprej bi bilo testiranje dvakrat tedensko, nato trikrat)
 • v tretji fazi naj bi PCT pogoj postal obvezen za goste lokalov in restavracij tudi na terasah, prav tako bi ga morale izpolnjevati stranke servisnih dejavnosti – recimo frizerskih in kozmetičnih salonov
 • v zadnjih fazah (prvi in drugi) semaforja pa bi bil PCT pogoj obvezen ne le za zaposlene v šolstvu, temveč tudi za vse učence

Faze naj bi se neuradno spreminjane glede na število hospitaliziranih, in sicer po naslednjem ključu:

 • šesti fazi covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Šesta faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 bolnikov.
 • peti fazi, ki velja, dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov, oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.
 • četrti fazi se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo kapacitete v obeh kliničnih centrih in v Celju ter in Kliniki Golnik. Četrta faza velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.
 • tretji fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice, povečali bodo kapacitete v dotedaj odprtih covidnih bolnišnicah. Tretja faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov.
 • drugi fazi bodo covidne bolnike ponovno sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Kapacitete se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. Druga faza bo aktivirana, dokler se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 700 covidnih bolnikov.
 • prvi fazi bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana. Po strategiji prva faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov. Skupna kapaciteta bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek kapacitet vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.
Tri stopnje kriznega dodatka

Vlada je na seji določila tudi izhodišča za drugačno ureditev dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. Po predlogu bi se sedanji dodatek, ki je izražen v odstotku od urne postavke, izražal nominalno, s čimer želi vlada preprečiti razlikovanje med javnimi uslužbenci glede višine dodatka. Predlagane so tri stopnje nevarnih pogojev dela: za najvišjo je predviden dodatek do 400, za srednjo do 200 in za najnižjo stopnjo nevarnosti pa do 100 evrov bruto.

Število okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji se še naprej povečuje. Danes so umrli tudi trije bolniki oboleli s covidom-19, kar se je nazadnje zgodilo skoraj mesec nazaj. Slovenija je zaradi hitrega slabšanja epidemiološke slike po kriterijih ECDC po novem obarvana rdeče.

Slovenska vlada bo danes predstavila nov epidemiološki semafor. Način, na katerega bodo v prihodnje odrejeni ukrepi, smo objavili tukaj.

ECDC zaenkrat ne vidi potrebe po poživitvenem odmerku

Glede na trenutne dokaze ni potrebe po poživitvenem odmerku cepiva proti covidu-19 za polno cepljenje posameznike, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC). Pri tem opozarjajo, da je pomembno razlikovati med poživitvenim odmerkom za ljudi, ki so se ustrezno odzvali na primarno cepljenje, in dodatnim odmerkom za tiste z oslabljenim imunskim sistemom, katerih imunski sistem se na cepljenje ni ustrezno odzval. Dosedanje raziskave namreč kažejo, da vsa v EU odobrena cepiva nudijo visoko zaščito, kar zadeva preprečevanje hospitalizacij in hujši potek bolezni.

EMA, ki je objavila poročilo ECDC, trenutno še preučuje vse podatke glede poživitvenega odmerka. Dodajajo pa, da bi bilo v trenutni situaciji veliko bolje cepiti tiste, ki še niso polno cepljeni. Tudi WHO pritrjuje EMI, saj nasprotuje široki uporabi poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19, dokler zadostnih količin cepiva ne dobijo tudi revne države.

ECDC je Slovenijo obarval rdeče

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je objavil nov zemljevid evropskih držav z aktualnimi epidemiološkimi podatki. Slovenija, ki je bila minuli teden še oranžna, je po novem obarvana rdeče.

V zadnjih dveh dneh na intenzivno covid nego sprejeli 11 bolnikov

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 23.979 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 666 okužb, kar je 30,6 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 510 oseb.

Opravljenih je bilo 20.368 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.611 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 666 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,4 %.

Trenutno je hospitaliziranih 162 covidnih bolnikov oz. 3 več kot dan prej (največ po 11. juniju, ko jih je bilo prav tako 165). Od vseh jih 42 potrebuje intenzivno covid nego oz. 5 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 24 bolnikov s hujšim potekom covida-19, iz bolnišnic so odpustili 18 prebolevnikov.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 491 okuženih oseb (včeraj 468), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 283 (včeraj 270).

Včeraj so v Sloveniji umrli 3 oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.453 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 6.052 (včeraj 5.760).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 56 okužb (prejšnji teden 40). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 13, sledijo Šentjur 8, Velenje 7, Vojnik 4, Vransko 4, Laško 3, Prebold 3, Rogaška Slatina 3, Šmarje pri Jelšah 2, Štore 2, Zreče 2, Braslovče 1, Dobrna 1, Podčetrtek 1, Slovenske Konjice 1, Žalec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 46,1 (včeraj 41,6).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 124,8 (slovensko povprečje 155,3), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 224,0 (slovensko povprečje 269,9).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 26 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 23), kar je največ po 7. juniju – 26 hospitaliziranih. 4 covidni bolniki potrebujejo intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 6 novih covidnih bolnikov, odpustili so 3 prebolevnike.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 995.030 oseb. To je 47 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 56 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 907.873 oz. 43 % vseh prebivalcev  oz. 51 % vse odrasle populacije.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajCepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,155 seconds.