Umrl slikar Jure Cekuta

05. 08. 2019 09:59

jure-cekuta-fbV soboto se je v 68. letu starosti poslovil slikar Jure Cekuta, ki se je rodil 6. junija 1952 v Celju. Cekuta je bil znan po svojem umetniškem delovanju, prav tako pa je leta 2002 stopil tudi na politični parket, saj je kandidiral za predsednika države. Javnost si ga je zapomnila tudi po vpletenosti v afero Patria 2.

Jure Cekuta se je kot umetnik uveljavil praktično po celem svetu, saj naj bi od leta 1976 imel več kot 200 samostojnih razstav v Evropi, ZDA in Aziji. Svojo pot je začel v Celju, kjer je zaključil srednjo tehnično šolo, študiral pa je na Višji ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru. Kasneje je magistriral in tudi končal doktorski študij umetnosti na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu.

Cekuta se je že nekaj časa boril z zdravstvenimi težavami, vse dokler ni bila minula sobota usodna zanj. Novico o njegovi smrti je sporočil njegov sin Jure Cekuta, ki je po poročanju RTV SLO dodal, da je njegov oče “zbolel v dolgoletnem boju s slovenskim pravnim sistemom, v veliki želji, da bi dokazal svojo nedolžnost. Bitko s hudo boleznijo je izgubil v krogu svoje družine in tistih, ki so ga imeli radi”.

 

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 0,892 seconds.