V celjskem mestnem parku odprta tudi proga za tek na smučeh (foto)


Že decembra je v Mestnem parku Celje nastalo manjše sankališče, vendar takrat vremenski pogoji še niso bili primerni za pripravo proge za tek na smučeh. Ker je zadnje čase tudi vreme začelo sodelovati s pripravljavci proge, so ti lahko okoli 400 metrov te vendarle uredili in jo danes že uradno predali uporabi prvim tekačem na smučeh.

Pripravljavci proge morajo sicer tekom današnjega dne še izvesti zadnja ureditvena dela (glajenje proge, priprava smučin za drsalni korak,…), tako da bo proga v soboto dokončno nared za vse smučarje tekače.

Družba ZPO Celje je kot upravljalec celjskih športno-rekreativnih površin lanskega decembra, na pobudo Mestne občine Celje, za namene zasneževanja površin kupila za to namenjeno dodatno opremo. Postali so bogatejši za dva nova snežna topova, hladilni stolp in visokotlačno črpalko. Oprema jim je omogočila, da so nekaj dni pred božičem že začeli z zasneževanjem Mestnega parka Celje. Najprej so uredili manjše sankališče za otroke, danes pa so namenu uradno predali še progo za tek na smučeh, ki se razprostira po celotnem parku.

Sankališče za otroke je nastalo spontano, med pripravo večjih količin umetnega snega, ki so ga upravljavci mestnega parka odlagali na večjem kupu. Drugače je bilo s pripravo nekaj sto metrov proge za tek na smučeh. Gre namreč za zahtevnejši projekt, za izvedbo katerega se je moralo pripravljavcev usmiliti tudi vreme. To jim je zadnje čase šlo na roko, tako da so prvi tekači že lahko preizkusili progo.

»Veseli nas, da v teh dneh naše mesto s progo za smučarski tek v mestnem parku dobiva možnosti za novo obliko zimske rekreacije. Prepričan sem, da se bodo številni prebivalci Celja in okolice različnih generacij z veseljem podali na progo, saj je tek na smučeh zelo priljubljena športna panoga. Zaradi možnosti gibanja v naravi, koristi za zdravje in seveda tudi velikih športnih uspehov v tej panogi v zadnjih letih,« je na dopoldanski predstavitvi tekaške proge povedal Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje.

Dela na ‘mestnem smučišču’ sicer še vedno potekajo, a ne gre dvomiti, da bo sončen vikend že privabil lepo število snežnih užitkov željnih obiskovalcev.

Uporaba proge brezplačna, prav tako nekaj kosov opreme

»Uporaba proge bo brezplačna in verjamemo, da bo pritegnila veliko smučarjev tekačev, tako začetnikov kot tudi tistih, ki so že bolj vešči teka na smučeh in da bodo na njej uživali. Upam tudi, da bodo občani spoštovali, da je proga namenjena smučarskemu teku in da ne bo prihajalo do uničevanja, da je ljudje ne bodo uporabljali za sprehode in druge aktivnosti, za katere proga ni namenjena. Ob primerno nizkih temperaturah bomo izdelovali dodaten sneg in ga navažali na progo, tako da jo bomo redno vzdrževali in jo po možnosti tudi podaljševali, če bo na voljo dovolj snega,« je ob odprtju dejal Ivan Pfeifer, direktor ZPO Celje.

V sodelovanju z Zavarovalnico Sava, podjetjem Rossi Sport ter Teniškim klubom Celje bo družba ZPO Celje zagotovila tudi brezplačno izposojo nekaj kompletov opreme za tek na smučeh. Ker gre za rekreativno prizorišče v naravnem okolju in ker ne gre za organizirano vadbo izpolnjevanje pogoja PCT za uporabo tekaške proge ni obvezno, ga bo pa treba spoštovati za izposojo tekaške opreme v prostorih teniškega kluba.

B.S.