V celjski bolnišnici letos beležijo krepak porast nasilja, nazadnje napad z nožem


Zaposleni na SB Celje med pacienti beležijo vse več fizičnega in verbalnega nasilja, ob tem pa poudarjajo, da to v zdravstvenih ustanovah ni sprejemljivo.

Proti koncu letošnjega januarja je odmevala novica, da je v celjski bolnišnici razburjen bolnik napadel zdravstveno osebje. Zaposlena sta utrpela lažje poškodbe roke, zlomljen nos in miokardni infarkt. V bolnici so takoj po neljubem dogodku okrepili varnostni sistem, kljub temu pa do podobnih incidentov še vedno prihaja.

Iz bolnice sporočajo, da so v obdobju od odmevnega napada na zdravstveno osebje zabeležili kar 21 podobnih incidentov, fizičnih in verbalnih. To je 10 več kot v istem obdobju lani. Do zadnjega napada je prišlo ravno preteklo soboto, ko je pacient na Kardiološkem oddelku z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju. K sreči je ostalo le pri tem, saj sta na kraj prišla varnostnika in pacientu odvzela nož ter ga s pomočjo zdravstvenega osebja umirila.

Zaposleni na SB Celje poudarjajo, da razumejo frustracijo zaradi morebitnega daljšega čakanja, vendar nasilje v zdravstvenih ustanovah ni sprejemljivo, saj v strah ter negotovost spravlja tako zdravstveno osebje kot tudi ostale paciente. Ob tem dodajajo: “Vsakodnevno izboljšujemo komunikacijo na vseh področjih ter delamo vse v svoji moči, da pacientom zagotovimo čim bolj kakovostno zdravljenje.