V Celju podražitev dalinjskega ogrevanja, višajo se tudi cene hrane

11. 01. 2022 12:56

Tudi leto 2022 se je začelo v znamenju vsesplošnega višanja cen. V Celju je tako od 1. januarja dražje daljinsko ogrevanje, ki pa je kljub podražitvi še vedno med cenejšimi v Sloveniji. Poleg cen ogrevanja, pa so tudi trgovci napovedali podražitev cen hrane. Kljub temu naj podražitve hrane naj ne bi znatneje vplivale na proračun povprečnega gospodinjstva. 

Začetek leta je Celjanom prinesel višje položnice za daljinsko ogrevanje. Cene ogrevanja v Celju so se namreč z novim letom so se cene variabilnega dela povišale za 15-odstotkov. Kot pojasnjujejo v Energetiki Celje, pa kljub povišanju daljinsko ogrevanje v Celju ostaja med najcenejšimi v Sloveniji.

Energetika Celje že zadnjih 10 let zaradi uspešnega delovanja termične obdelave odpadkov zagotavlja izjemno konkurenčne cene daljinskega ogrevanja in tudi v bodoče bo tako. Kot so pojasnili, so bili tudi na Energetiki Celje, zaradi izjemno visokih cen zemeljskega plina na nabavnem trgu – te so tudi do desetkrat višje -, prisiljeni v delne korekcije cene variabilnega dela daljinskega ogrevanja, vsaj glede na delež zemeljskega plina pri proizvodnji toplote in tudi glede na povišanje nabavne cene toplote iz furnirnice Merkscha. Glavnino toplote v Celju sicer proizvede Toplarna Celje, preostanek proizvodnje toplote pa predstavljajo sekanci iz furnirnice Merkscha ter zemeljski plin.

Višajo se tudi cene hrane

Ob vsesplošnem višanju cen, o katerem smo na Celje.info pisali nedavno, se v prvem četrtletju letošnjega leta napoveduje tudi zvišanje cen hrane. Dobavitelji namreč povečujejo pritiske na cene, kar se odraža na tudi do 30 odstotkov višjih cenah dobaviteljev. Trgovci ob tem napovedujejo, da bodo morali del teh podražitev v prvem četrtletju leta prenesti tudi na maloprodajne cene hrane. Živilski trgovci sicer zaenkrat še uspevajo blažiti podražitve, kljub temu pa Trgovinska zbornica napoveduje, da bodo višje drobnoprodajne cene potrošnike doletele v prvem četrtletju.

Po predvidevanjih strokovnjakov pa kljub temu odstotek podražitve hrane v prodaji na drobno na letni ravni naj ne bi bil višji od petih odstotkov. To pomeni, da bi ob 5-odstotni podražitvi hrane povprečno gospodinjstvo, ki za hrano in pijačo letno potroši okoli 3000 evrov, za hrano porabilo dodatnih 100 do 150 evrov letno.

Slednje sicer na mesečni ravni prinese dodatnih dobrih 10 evrov stroškov, a če k temu prištejemo še dodatne stroške, ki jih prinašajo tudi druge podražitve, je mesečni strošek podražitev hitro nekajkrat višji.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,982 seconds.