V Celju slovesno odprli bolgarski konzulat


V Celju je potekalo slovesno odprtje prostorov konzulata Bolgarije, ki ga bo vodil častni konzul, podjetnik Jure Pučko. Dogodek je potekal v znamenju nedavne 30. obletnice vzpostavitve dvostranskih diplomatskih odnosov med državama. Odprtja se je udeležil tudi celjski župan Bojan Šrot.

Konzulat Republike Bolgarije v Celju ima svoje prostore na Ljubljanski cesti 20.

Ob navzočnosti veleposlanika Republike Bolgarije v Sloveniji, njegove ekscelence Mladena Tcherveniakova, prvega častnega konzula v Sloveniji, Jureta Pučka in generalne direktorice za zadeve EU, veleposlanice Ksenije Škrilec ter celjskega župana Bojana Šrota, je včeraj potekalo slovesno odprtje prostorov konzulata Republike Bolgarije v Celju. Kot je ob tem dejal župan, odprtje častnega konzulata pomeni za mesto veliko priznanje in čast. Hkrati tudi potrditev, da Bolgarija prepoznava Celje kot pomembno regijsko središče Slovenije, ki lahko prispeva k nadgrajevanju vezi med državama na številnih področjih.

Predvsem področje gospodarstvo je tisto, kjer je sodelovanje, ko gre za celjsko regijo, najbolj razvito. Na Celjskem je več podjetij, ki imajo svoja predstavništva v Bolgariji, še več je tistih, ki izvažajo v to državo, ki je članica Evropske unije tako kot Slovenija.

Za povečanje blagovne menjave podjetij s Celjskega z bolgarskimi družbami je še veliko možnosti. Temu je bilo namenjeno tudi letošnje pomladno poslovno srečanje bolgarskih in celjskih družb v okviru Mednarodnega industrijskega sejma na Celjskem sejmu, ki te dni poteka v Celju. Poleg gospodarstva številne priložnosti ponujajo tudi turizem, kultura in šport.

foto: MOC