V Domu sv. Jožefa skupaj 32 okuženih. S soboto zaprtje hotelov, vrtcev, delno zaprtje trgovskih centrov …

22. 10. 2020 21:25

Celje ima 183 aktivnih primerov potrjene okužbe s koronavrusom, oziroma štirinajstdnevno incidenco 370 na 100 tisoč prebivalcev.

Največje celjsko žarišče je trenutno Dom sveti Jožef, kjer je nastanjenih precej starejših občanov. 18 od teh je aktivno okuženih s koronavirusom, kot tudi 14 zaposlenih.

Predsednik vlade Janez Janša je medtem napovedal nove ukrepe. Od sobote bo tako za en teden veljalo zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, hotelskih kapacitet, delno zaprtje trgovskih centrov razen živilskih trgovin in nekaterih drugih izjem, zaprtje gostiln in tudi vrtcev, razen na starše, ki zaradi delovnih nalog nimajo zagotovljenega varstva.

Kot sporočajo s Sv. Jožefa nad Celje, so povsem prekinili z vsemi stvarmi in se posvetili le varstvu starejših, kjer imajo kar nekaj okužb tako med stanovalci kakor zaposlenimi.

“Borimo se in upamo, da bomo zaustavili širjenje, vendar virus je nepredvidljiv in bo potrebno, kljub naporom, pač sprejeti potek dogajanja in vztrajati v spopadu,” pišejo. Dodajajo, da  zaupajo v Božjo pomoč, ob tem pa se zavedajo, da vsakdo pride enkrat na vrsto. “Priporočamo se vam vsem, ki čutite z nami, da nas podprete z molitvijo, dobrimi mislimi in tudi neposredno.”

Poudarjajo še, da imajo težave z zdravstvenim kadrom, da so normativi nizki, njihovi zaposleni mladi, skoraj deset jih je na porodniški, sedaj pa že devet ostalih okuženih.“Veseli smo, da so z nami zdravstveni dom, bolnica, sosednji domovi, kjer se vsi že doma spopadajo s pomanjkanjem kadra.”

Premier Janša: upamo, da bo teden dni dovolj. Vlada bo naredila vse, da teh ukrepov ne bo treba podaljševati

Predsednik vlade je na popoldanski novinarski konferenci predstavil nove protikorona ukrepe, da bi se situacija z porastom potrjeno okuženih vendarle ustavila.

Novi ukrepi bodo začeli veljati v soboto inbodo veljali za teden dni, ko se bo vlada odločila ponovno, kaj narediti.

Kaj se zapira: S soboto zaprtje gostinskih obratov, dovoljena bo dostava hrane; zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe; delno zaprtje trgovskih centrov, izjema bodo živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali, kmetijske potrebščine. Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo, in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam, naj nosijo maske.

Slovenska vlada je tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali. V enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel je bila z njihove strani ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali, je sporočil premier.

Strokovna skupina pripravlja smernice za 6. korona paket, v katerem bodo nekateri podobni ukrepi, katere so sprejeli spomladi. Usmerjeni bodo v ohranjanje delovnih mest in potencialov proizvodnje. Kar se tiče solidarnostnih dodatkov, je vprašanje še odprto in je odvisno od finančne ocene in od morebitne širitve finančne pomoči s strani Evropske unije.

Tisti starši, ki bodo morali delati, bodo možnost varstva imeli. To bo predvidoma v vrtcu v zmanjšanem obsegu v sredinah, kjer to nujno potrebujejo. Janša apelira na župane, da to skoordinirajo ker z državne ravni to ne bo možno.

R. Č.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,793 seconds.