V Državnem svetu namesto Požežnika Zidanšek (dopolnjeno)

23. 11. 2017 14:25

Včeraj in danes so na sporedu volitve v Državni svet, ki velja za drugi dom našega parlamenta. Sestavlja ga 40 članov, od tega 22 predstavnikov lokalnih interesov, 6 članov interesne skupine negospodarskih dejavnosti, po 4 člani interesne skupine delodajalcev, interesne skupine delojemalcev in interesne skupina kmetov, obrtnikov ter samostojnih poklicev.

Širše območje Celjskega je v skupini lokalnih interesov zastopano z dvema svetnikoma, sta pa njuni območju v precejšnjem nesorazmerju tako po številu občin kot tudi po prebivalcih. Vseh enot je skupaj sicer 22. V minulem mandatu sta to bila Celjan Janko Požežnik in velenjski župan Bojan Kontič. Prvi je v svoji stranki prišel v nemilost in ni več kandidiral.

V 5. volilni enoti, ki zajema občine Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Štore, Šmarje pri Jelšah, Tabor, Vransko, Vitanje, Vojnik, Zreče in Žalec je bil izvoljen predsednik SLS, Celjan, mag. Marko Zidanšek.

V tej volilni enoti so elektorji izbirali med štirimi kandidati, ki so jih predlagali različni občinski sveti

1. Janko Kos (župan Žalca): Radeče, Žalec
2. Mag. Marko Zidanšek (mestni svetnik v Celju): Vransko, Štore, Dobje, Dobrna, Vojnik, Celje
3. Mateja Jagodič (občinska svetnica DeSUS v Rogaški Slatini, rojena 1972): Rogaška Slatina
4. Andreja Slomšek (občinska svetnica SMC v Šentjurju): Šentjur

Zidanšek je prejel 29 glasov elektorjev, Kos 18 glasov, Slomšek 3, Jagodič pa 1. Glasovalo je 51 od 52 elektorjev.

V volilni enoti 6, ki zajema občine Gornji Grad, Ljubno, Luče, Nazarje, Mozirje, Rečica ob Savinji,  Solčava, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje je mandat znova prejel Kontič.

Kandidata:
1. Bojan Kontič: Velenje
2. Jožef Jelen: Mozirje

Dodajmo, da bo Zidanšek v državnosvetskih klopeh sedel skupaj s Francem Kanglerjem, nekdanjim članom te stranke, ki je bila do afere mariborski radarji še med parlamentarnimi.

Mag. Marko Zidanšek je ob tem povedal: »Kot predstavnik lokalnih interesov se bom aktivno zavzemal za implementacijo vseh idej občin iz 5. volilne enote. V zadnjem času je moč opaziti vse večjo centralizacijo v Sloveniji, kar nakazuje na mačehovski odnos države do lokalnih skupnosti. Zavedam se, da v Sloveniji nismo samo državljanke in državljani, temveč tudi občanke in občani. To bo tudi vodilo mojega dela.«

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,996 seconds.