V spomin na tragedijo na Teharjah (foto)

03. 11. 2014 23:01

polaganje_venca_teharje_1Dan pred dnevom spomina na mrtve so po številnih krajih in ob obeležjih po vsej državi potekale spominske slovesnosti, tudi v Parku spomina na Teharjah. Polaganja vencev se je letos udeležil tudi predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez. Skupaj s predstavniki Mestne občine Celje je položil venec zamolčanim žrtvam povojnih pobojev.

Med drugo svetovno vojno so Nemci na tem mestu zgradili vojaško taborišče, kamor so ob koncu vojne zapirali ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Vanj so maja 1945 namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Še istega meseca so partizanske oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, že po nekaj dneh pa še približno 3000 domobrancev. Po ocenah poznavalcev bi lahko bilo okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Od leta 2004 na mestu zločinov stoji spomenik, namenjen spravi. Po končanem polaganju je Brglez ob dnevu spomina na mrtve položil venec na spominskem območju frankolovskih žrtev v Grabnu pri Stranicah, kjer je imel slovesni nagovor. V slednjem je po poročanju STA izpostavil, da je bila 2. svetovna vojna v prvi vrsti za Slovence huda preizkušnja, ki nas je zaznamovala vse do današnjih dni.

polaganje_venca_teharje_2

Le nekaj mesecev pred koncem druge svetovne vojne, februarja 1945, so pripadniki nemške okupatorske vojske iz celjskih, trboveljskih in mariborskih zaporov šteli zbrane zapornike, še istega dne pa 100 ujetnikov določili smrt z obešanjem. Na Stranicah, v soteski Graben, so v zameno za nemškega visokega funkcionarja, ki so ga partizani malo pred tem ubili v Grabnu, nemški vojaki na drevesa ob cesti obesili 100 ljudi.

V spodnji galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke s polaganja venca v Parku spomina Teharje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=702]

t/f: eH

polsi-novacanova-posamicne-klik

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 1,610 seconds.