V soboto v Celju brez potrjenih okužb. Zaradi suma na covid-19 odpovedan rokometni derbi


Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 1940 testiranj na covid-19 na podlagi katerih je bilo potrjenih 168 okužb z novim koronavirusom. Včeraj ni umrl noben covid bolnik. Včeraj je bil potrjen najvišji delež pozitivnih testov doslej. Izmed vseh odvzetih brisov je bilo pozitivnih 8,66 %. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 2078 oseb.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ potrjeno okuženih, kot je sedaj že običajno, v občini Ljubljana, kjer so jih potrdili 19. Na Celjskem je bilo potrjenih 18 novih okužb, največ v Slovenskih Konjicah, kjer so jih potrdili štiri. Sledijo Šentjur, Zreče in Laško s po tremi okužbami. V občini Celje po štirih dneh, ko smo vsak dan beležili po šest oz. sedem potrjenih okužb, v soboto niso potrdili niti ene nove okužbe.

Po slovenskih bolnišnicah je skupaj hospitalizirana 101 oseba, 16 od teh je nastanjenih v intenzivni enoti, 10 oseb je priključenih na respirator. V SB Celje oskrbujejo deset covid bolnikov, nihče od teh ni v intenzivni enoti.

Od jutri otrokom ne bo več treba nositi mask, v večstanovanjskih objektih pa se bodo morali namestiti razpršilci za razkužilo.

Na Celjskem je bilo v soboto in nedeljo potrjenih skupaj 19 okužb s Sars-CoV-2. Največ v občinah Slovenske Konjice, kjer so potrdili štiri okužbe, po tri so potrdili v občinah Šentjur, Laško in Zreče, dve okužbi so potrdili v občini Rogaška Slatina, po eno okužbo pa so potrdili še v občinah Šmarje pri Jelšah, Vitanje in Vransko.

V celotni Savinjski regiji je skupaj aktivno okuženih 292 oseb, v Sloveniji pa 2078 oseb. Največ jih je v občini Ljubljana s 359 aktivno okuženimi, Celje na četrtem mestu jih ima 54.

Zaradi suma na covid-19 v ekipi Trimo Trebnje odpovedan rokometni derbi

Iz Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško so sporočili, da je tekma med RK Celje Pivovarna Laško in RK Trimo Trebnje, ki bi morala biti danes v dvorani Zlatorog, zaradi bolezni in suma na COVID-19 pri članu gostujoče ekipe iz Trebnjega, ki je bil v stiku z okuženo osebo, odpovedana in bo prestavljena na drug termin.

Moštvi Celja Pivovarne Laško in Trima Trebnjega sta poleg Gorenja iz Velenje v letošnjem državnem prvenstvu še brez poraza. Ekipo Trima letos odlično vodi nekdanji reprezentant in član ekipe evropskih klubskih prvakov RK Celje Pivovarna Laško iz leta 2004, Uroš Zorman.

Maske za otroke niso več obvezne, nameščena morajo biti razpršila v večsztanovanjskih stavbah

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah ter določila obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Odlok pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 sicer določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta). Ne glede na navedeno pa so po novem določene izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza, ni potrebna, in sicer je to za:

  • Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.
  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol, masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.
  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Vlada je zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 sprejela tudi Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotovijo namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Namestitev opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba.

V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Strokovno utemeljenost ukrepa odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ta ukrep še naprej uporablja, ali pa ukrep spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti Državni zbor in javnost.