Včeraj 11 okužb na Celjskem. Zaprli podružnico OŠ Braslovče, prva okužba v občini Vransko

04. 09. 2020 12:47

Včeraj je bilo v Sloveniji, na podlagi 1733 testiranj, potrjenih 47 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 24 bolnikov s covidom-19, trije potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. Včeraj ni umrl noben oboleli za covidom.

OŠ Braslovče je zaradi novih okužb zaprla celotno podružnico v Trnavi. Dodatni testi zaposlenih na OŠ Braslovče so bili negativni. Stroške dodatnih testiranj je prevzela Občina Braslovče.

Včeraj so okužbo potrdili tudi v celjskem Vrtcu Ringa raja.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo največ okužb včeraj ponovno potrjenih v Ljubljani 10. Na Celjskem je bilo potrjenih 11 novih okužb. Največ v Šentjurju 3, v Šmarju pri Jelšah so potrdili dve novi okužbi, po eno okužbo pa so potrdili v Celju, Laškem, Zrečah, Braslovčah, Taboru in na Vranskem, ki je zabeležila prvo potrjeno okužbo sploh. V Savinjski regiji ostajajo le še tri občine, ki od začetka epidemije še nimajo potrjene okužbe. To so tri zgornjesavinjske občine Gornji Grad, Luče in Solčava.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno 83 oseb. Največ aktivno okuženih v naši regiji je v Celju (21) sledijo Šentjur (15), Rogaška Slatina (10), Velenje (6), Laško (4), Slovenske Konjice (4), Šmarje pri Jelšah (4), Žalec (3), Rečica ob Savinji (2), Ljubno (2), Prebold (2), Tabor (2), Zreče (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Braslovče, Dobrna, Polzela, Vitanje in Vransko. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 505 oseb

Zaradi več okužb med zaposlenimi zaprli POŠ Trnava

Potem, ko se je že pred dnevi pojavila okužba na OŠ Braslovče, so bile včeraj potrjene še tri dodatne okužbe. Ker je večina teh potrjenih pri zaposlenih v podružnični Osnovni šoli Trnava, sta ravnateljica OŠ Braslovče Marija Arh in župan občine Braslovče Tomaž Žohar sprejela sklep o zaprtju šole in vrtca v Trnavi. Ker so bili otroci v stiku z okuženo osebo je NIJZ za vse odredil 14-dnevno karanteno. Pouk se bo za vse učence na POŠ Trnava nadaljeval na daljavo. Doma ostajajo vse strokovne delavke šole in vrtca.

“Z namenom zaščite in varstva zdravja naših otrok, vzgojiteljic in učiteljic ter nenazadnje vseh nas, se je zaradi razširitve potrjene okužbe s Covid-19 (trenutno imamo v Zavodu OŠ Braslovče 4 potrjene primere in 23 zaposlenih v karanteni oz. samoizloaciji) sprejel sklep o zaprtju podružnične šole Trnava ter vrtca v Trnavi,” je včeraj zvečer zapisal župan občine Braslovče Tomaž Žohar. Dodal je, da se razkuževanje prostorov izvaja redno, v zadnjih dneh pa so nekajkrat opravili tudi dezinfekcijo s specialno napravo za te namene. “V konstantnem stiku smo z NIJZ, pristojnim ministrstvom ter pristojno epidemiologinjo. Z današnjim dnem sem sklical tudi štab civilne zaščite Občine Braslovče, ki bo redno (vsako minuto) spremljal epidemiološko sliko in skupaj s pristojnimi službami RS proaktivno ukrepal glede na trenutno stanje,” je včerajšnje večerno sporočilo zaključil Žohar.

Danes pa je z občine prišla tudi vzpodbudna novica. Štirje dodatni testi zaposlenih, ki so bili zaradi stika preventivno poslani na testiranje, so bili namreč negativni. Bojazen, da bi lahko bilo v braslovški šoli še več okuženih, je bila torej vsaj zaenkrat odveč.

Občina občane vseeno prosi, da ravnajo odgovorno, spoštujejo vse sprejete ukrepe in navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in štaba civilne zaščite, posebej pa starše prosi, da otrokom dodatno razložijo pomembnost spoštovanja ukrepov in navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 0,972 seconds.