Strasti v Velenju so se umirile. Poskrbeli bodo za prišleke iz Španije


Včeraj je država Slovenija iz Španije evakuirala 42 slovenskih državljanov, ki jim je zato, ker prihajajo iz enega od kriznih žarišč novega koronavirusa, odredila 14-dnevno karanteno. Namestili so jih v hotelu Paka v Velenju.

Tam bo sicer Mestna občina Velenje (MOV) poskrbela za njih po vseh predpisih, a mestne oblasti opozarjajo, da je vlada karanteno v tamkajšnjem hotelu naredila brez njihove vednosti.

Sicer je med Slovenci, ki so ponoči prileteli iz Madrida, tudi znan košarkar Zoran Dragić, ki bo prav tako moraj dva tedna prebiti v Velenju.

Ta je sicer že v Španiji prestajal tritedensko karanteno, kjer je bil tudi testiran, test pa je bil negativen. Velenjčanom je sporočil: »Nihče od nas ni okužen z virusom. Velenjčani se nimajo ničesar bati, ker nihče ne bo šel ven iz tega hotela.«

V prihodnjih dneh bodo testiranja izvedli tudi pri nas, so sporočili iz Nacionalnega instituta za zdravje (NIJZ).

Na posebnem sestanku so se predstavniki MOV, CZ, NIJZ, Zdravstvenega doma Velenje, policije in predstavnikov Gorenja Hisense, ki je odstopilo hotel v uporabo vladi Republike Slovenije, dogovorili, da bosta MOV in občinska CZ poskrbeli za Slovence v hotelu Paka ter izvajala vse potrebne ukrepe po navodilih NIJZ. Stanovalci si bodo vsak dan merili temperaturo, poskrbljeno bo tudi za psihološko pomoč, če jo bodo potrebovali. Vseh 42 Slovencev ne bo smelo zapustiti svoje sobe. Ob prihodu niso kazali znakov okužbe na COVID-19, v prihodnjih dneh pa bodo testirani tudi pri nas. 

Po začetnem komunikacijskem šumu, ko so se mestne oblasti v Velenju ujezile, ker jih vlada pred nastanitvijo o trem ni obvestila, so se strasti pomirile tudi na MOV.

»Še vedno je v nas kar nekaj jeze, ker o tem nismo bili obveščeni. Danes se je pa pokazalo, da je lokalna skupnost tista, ki na tem področju najbolj pomembno vpliva in obravnava celotno situacijo,« je povedal podžupan Peter Dermol. MOV bo poskrbela za varovanje tega objekta, aktivirala se je občinska civilna zaščita in policija. MOV bo zagotovila prehrano, in sicer bo vsak stanovalec prejel tri obroke na dan. Pri tem bo poskrbljeno za zaščito pred morebitnimi okužbami.

Zoran Dragić je ob prihodu v Slovenijo še povedal, da bo kljub karanteni poizkušal poskrbeti za svojo kondicijo: »Tule bom malo težje telovadil. Malo sklece, malo trebušne, malo počepe. Da imaš vsaj malo tonusa v mišicah.« In dodal, da mu nič ne manjka, le družina.

ŠCZ ZŠ – P.B.C., foto: ŠCZ ZŠ