Velikonočni ponedeljek prinesel manj okužb, ne pa tudi manj hospitalizacij. Prioriteta strokovne skupine odprte šole


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 5.390 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 273 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.082. Primerjava s prejšnjim ponedeljkom sicer ni na mestu, saj je bil včerajšnji velikonočni ponedeljek prazničen in bi ga kvečjemu lahko primerjali z nedeljo. So se pa statistično mnogi parametri zato občutneje izbolšali. Izjema je bilo le število hospitalizacij tako v navadnih, predvsem pa v intenzvnih covid oddelkih. Srednja starost na intenzivi je 65 let.

Zaenkrat ostali programi delujejo normalno, če pa se bodo številke na intenzivnih oddelkih še naprej večale, pa bo to vplivalo tudi na druge programe. Trenutno skrbi predvsem hitrejše povečevanje pacientov na intenzivnih oddelkih v primerjavi z navadnimi covid oddelki. Poleg visoke precepljenosti starejših starostnih skupin ter širjenja novih različic novega koronavirusa, na nižjo povprečno starost hospitaliziranih na intenzivni negi vpliva tudi to, da se generacija srednjih let brez kroničnih bolezni covida-19 ne boji in ga podcenjuje.

V tretjem valu epidemije covida-19 so v bolnišnicah hospitalizirani mlajši bolniki kot lani spomladi in jeseni. Razlog za nižjo starost hospitaliziranih je precepljenost. Morda vseeno več ljudi oboli tudi zaradi širjenja bolj kužnih različic.dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Tokrat sicer veseli nižji delež pozitivnih izvidov testov.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.395 (včeraj 14.104) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 3.511 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.879 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 273 okužb z deležem pozitivnih izvidov 14,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 950 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 943.

Število hospitaliziranih covid bolnikov je tudi na velikonočni ponedeljek poraslo za dobre 3 % (16 bolnikov). Trenutno je hospitaliziranih 573 covidnih bolnikov, od tega jih je 133 na intenzivni negi, kar je največ po 15. februarju, ko jih je intenzivno nego potrebovalo 135.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.089 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 13 okužb (pred tednom dni 222).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji se je nekoliko znižalo in je 141 (včeraj 171). Naša regija se je tako pomaknila iz črne azaj v rdečo fazo epidemije. Od sobote je bila sicer naša regija v črni fazi epidemije za katero mejna vrednost je 168 povprečno dnevno okuženih v zadnjem tednu dni.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • strokovna skupina za covid-19 bo razpravljala o spremembah epidemičnega regijskega in nacionalnega semaforja
  • šole se ne glede na vse odpirajo z 12. aprilom, po avstrijskem vzoru pa se uvaja prostovoljno neinvazivno samotestiranje učencev zadnje triade in dijakov
  • prioriteta ostajajo odprte šole, razprave tudi o odprtju teras
  • kako poteka cepljenje na Celjskem in kakšna je precepljenost, več v novici tukaj
  • Evropska agencija za zdravila (Ema) je potrdila povezavo med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki, ni pa še jasno, kaj povzroča tovrstno reakcijo. Odbor Eme za varnost zdravil se bo zato vnovič sestal in razpravljal o varnosti cepiva britansko-švedskega proizvajalca po tem, ko so v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših to cepivo priporočili le za starejše od 60 let.

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 13 (včeraj 222). Naša regija je po zaslugi velikonočnega ponedeljka ponovnov rdeči fazi. Preteklo soboto je sicer že prestopila mejo črne faze, ki je po vladnem semaforju 168 povprečno okuženih v zadnjem tednu dni. Vladni regijski semafor (infografika spodaj) bo sicer v veljavo ponovno vstopil 12. aprila, že včeraj pa je svetovalna skupina za covid-19 razpravljala v določenih modifikacijah epidemiološkega semaforja, ki je bil oblikovan decembra lani. O predlogih, katerih prioriteta naj bi bile odprte šole in možnosti odprtja teras lokalov, naj bi vlada obravnavala v sredo.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 988 (-209 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb pa je kar 382 (slovensko povprečje 314). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.136 okužb (-162 glede na včeraj).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 72 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej), kar je največ po 15. februarju, ko so v celjski bolnišnici zdravili 75 covidnih bolnikov. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 jih je 13 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 5 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 3. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 414 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 13 okužb (prejšnji teden 222). Največ v občinah Celje 4 in Laško 4, sledjo Slovenske Konjice 2, Ljubno 1, Šentjur 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 273 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.082. Primerjava s prejšnjim ponedeljkom sicer ni na mestu, saj je bil včerajšnji velikonočni ponedeljek prazničen in bi ga kvečjemu lahko primerjali z nedeljo. Vsled temu so se občutno izboljšali vse povprečne statistične vrednosti.

Navidezno izboljšanje se pričakovano ni poznalo v bolnišnicah, kamor so covidni bolniki s hujšim potekom bolezni morali oditi kljub prazničnemu dnevu. Povečanje je bilo občutnejše predvsem na intenzivnih covid oddelkih. Tokrat sicer veseli nižji delež pozitivnih izvidov testov (14,5 %), ki je najnižji po 14. marcu, ko je bil ta 12,6 %.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.089 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 950 okuženih oseb (včeraj 1.065). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 943 (včeraj 1.058).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 16. Sprejetih je bilo 47 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 23 bolnikov oz. enako kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19 – 1 na intenzivnem oddelku. V intenzivni enoti se zdravi 7 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 573 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 133.

Po podatkih NIJZ-a je bil do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 285.687 državljanov (okoli 13,6 %), z drugim odmerkom pa 119.185 državljanov.

Strokovna skupina o semaforju

Strokovna skupina za covid-19 je včeraj razpravljala o spremembah vladnega semaforja. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bodo zagotovo predlagali spremembe glede šol, morda pa tudi glede odprtja teras gostinskih lokalov. Prioriteta je predvsem zagotavljanje odprtja šol tudi če bo država v rdeči fazi epidemije. Logarjeva je sicer včeraj še enkrat zatrdila, da je vnovično odprtje šol še vedno predvideno za ponedeljek, 12. aprila. Po mnenju Logarjeve naj bi se to zgodilo ne glede na to, ali bo do takrat steklo samotestiranje dijakov in osnovnošolcev, saj samotestiranje naj ne bi bilo pogoj za odprtje šol.

Prostovoljno neinvazivno samotestiranje učencev zadnje triade in dijakov bi lahko steklo že prihodnji teden. Za zdaj je znano, da bi testiranja učenci in dijaki izvajali sami doma, po potrebi (ob pozitivnem izvidu) pa bi jih dopolnil PCR-test. Podobnega sistema se poslužujejo tudi v avstrijskih šolah. Slovenija naj bi že 14. aprila prejela približno 300.000 testov, v drugi polovici meseca pa bi se samoterstiranje že lahko začelo.

Kot je včeraj še dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, bo vlada poleg odprtja šol ta teden morala doreči še vrsto drugih ukrepov. Med morebitnimi spremembami se omenja tudi omilitev poslovanja gostincev na prostem oz. odpiranje teras gostinskih lokalov.

Vlada bo glede predlogov strokovne skupine odločala v sredo.

B.S.