Vlada obiskala Savinjsko regijo: na zaključnem dogodku prisotni izrazili svoja pričakovanja in težave glede obnove po poplavah (foto)


V soboto so v okviru obiska Savinjske regije v naših krajih mudili predstavniki Vlade Republike Slovenije. Svoj obisk so zaključili v Žalcu na srečanju z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Tema vladnega obiska so bile predvsem poplave in posledice, ki so jih te prinesle. Še pred obiskom v Žalcu so se ministri, predsednik vlade in drugi vladni predstavniki mudili po različnih območjih Savinjske regije, kjer so se srečali z župani, gospodarstveniki, oškodovanimi v poplavah in drugimi. Na obiskih so razprave potekale o posledicah poplav, sanaciji, finančnih sredstvih in prihajajoči pomoči vlade. Dan so sklenili s sejo Vlade Republike Slovenije, ki je prav tako potekala v Žalcu.

Predsednik vlade Robert Golob ob obisku Žalca

Na samem srečanju v Žalcu je vlada vsem prisotnim predstavila dosedanje delo na področju okrevanja po poplavah in proti koncu poslušala mnenja in odgovarjala na vprašanja prisotnih. Na samem začetku je premier Robert Golob poudaril, da je prvič v zgodovini država plačala vse intervencijske stroške, ob tem pa dodal, da so našteli okoli 6.000 oseb, ki so prijavile škodo in bodo deležne konkretnih nadomestil. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je kasneje povedala, da je bilo zaradi posledic poplav potrebno interventno usposobiti več kot 500 kilometrov cest. Med drugimi je spregovoril tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je dodal, da so gospodarstvenikom, ki so utrpeli škodo, v začetku oktobra že nakazali 31,7 milijonov evrov.

Na srečanju vlada prisluhnila prisotnim z vprašanji

V drugem delu srečanja so lahko svoja razmišljanja in vprašanja zastavili tudi vsi prisotni. Več ljudi je vlado opozorilo, da so mnenja, da ta pri sanaciji ne upošteva in ne posluša kmetov, ki so bili v poplavah prav tako prizadeti. Želeli so si več obojestranske komunikacije, na koncu pa je spregovoril tudi prebivalec zaselka Struge v občini Luče, ki je bil močno oškodovan.

Kot je povedal, so mu poplave svet obrnile na glavo. Ob hiši so mu uničile tudi manjšo mizarsko delavnico, s pomočjo katere je finančno skrbel za svojo družino. Vlado je prosil za čimprejšnjo pomoč ter jasna navodila, saj trenutno še ne ve, če se še naj oklepa na upanje, da se bo v svoj rojstni kraj, poln spominov, lahko še kdaj vrnil.

Med srečanjem so govorniki večkrat poudarili, da je za vse težave v zvezi s poplavami odprta telefonska številka 114, ki jo lahko uporabljajo vsi, ki imajo kakršnokoli vprašanje na to temo.

Direktorica Razvojne agencije Savinjske regije zadovoljna z obiskom
Direktorica Razvojne agencije Savinjske regije, Bojana Stopinšek (vir foto: Facebook)

Po samemu dogodku smo ujeli še Bojano Stopinšek, direktorico Razvojne agencije Savinjske regije (RASR), ki je ena izmed glavnih nosilcev razvoja v regiji. Na začetku je direktorica izrazila veselje, da je vlada obiskala Savinjsko regijo. Prepričana je, da so z dobro pripravo programa obiskali večino prizadetih občin, po predlogu RASR pa so predstavniki vlade obiskali še Laško in Mestno občino Celje.

Ob tem je Stopinškova dodala, da si želi, da bo sanacija potekala čim bolj hitro in učinkovito. “Potrebno se je zavedati, da je Savinja še vedno polna naplavin in da obstajajo ocene, ki prikazujejo, da bi sedaj ob bistveno manjši količini dežja prišlo do enakih poplav, kot smo jih imeli avgusta. To je zato, ker je Savinja polna naplavin,” je povedala za naš medij.

V prihodnosti si želi, da k protipoplavnim ukrepom pristopimo na celovitem porečju Savinje, ne samo po posameznih občinah. Zadnji čas je, da nadomestimo tisto, kar je zamujeno v preteklem obdobju. Za konec je dodala še naslednje: “Jaz se s samim regionalnim razvojem ukvarjam od leta 2008 in lahko rečem, da je bilo za protipoplavne ukrepe v preteklosti s strani države namenjeno bistveno premalo denarja.

Vabljeni k ogledu fotografij z vladnega obiska: