Vlada z župani na javni tribuni o Savinjski regiji kot “stebru slovenskega turizma”

16. 09. 2021 06:12

V torek se je po Savinjski regiji mudila vlada. Ministri s predsednikom vlade Janezom Janšo so obiskali 17 občin, obisk pa zaključili na javni tribuni na celjskem sejmu, kjer so odgovarjali na razna vprašanja podjetnikov in županov. Kako so potekali obiski ministrov po celjskem si lahko preberete v včerajšnjem prispevku, na voljo pa je tudi prispevek o obisku ministrov Kozjanskega in Obsotelja.

Za konec obiska se je vlada dobila z župani naj javni tribuni o razvoju Savinjske regije.

Prireditev se je začela s pozdravom celjskega župana, Bojana Šrota. Ta se je vladi zahvalil za obisk ter za to, da so prepoznali, da Slovenija ni samo Ljubljana. Po desetletju slabega financiranja občin je izpostavil pomembnost trenutnega boljšega financiranja, ki omogoča uresničevanje mnogo več projektov. V nadaljevanju si lahko ogledate izjavo župana.

Zainteresiranost za cepljenje se povečuje, Savinjska eden izmed turističnih stebrov Slovenije

Nato je minister za zdravje, Janez Poklukar, predstavil aktualno statistiko precepljenosti v regiji. Trenutno je v Savinjski regiji polno cepljenih 44 % prebivalcev, kar je 1% nižje od nacionalnega povprečja. Z veseljem je povedal, da se v zadnjem tednu povečuje interes za cepljenje, samo v torek se je namreč na novo cepilo kar 11.000 ljudi. Ob povišanju zainteresiranosti je ključno poskrbeti za čim krajše čakalne vrste za cepljenje. Predsednik vlade je še dodal, da bi lahko po vzoru Belgije in nekaterih drugih evropskih držav PCT ukrepe začeli umikati po doseženih 70 odstotkih precepljenosti.

Minister Zdravko Počivalšek je najprej podal nekaj statističnih podatkov o gospodarstvu naše regije. Povedal je, da je gospodarski razvoj Slovenije zaradi koronavirusa ostal na ravni leta 2019, so pa napovedi za prihodnjo rast optimistične. V Savinjski regiji je sicer leta 2020 delovalo 6.840 gospodarskih družb, od tega 5.754 mikro podjetij, 921 majhnih, 125 srednjih ter 40 velikih. Ta so zaposlovala nekaj več kot 60.000 ljudi. Povedal je tudi, da je Savinjska regija ena izmed turističnih stebrov Slovenije, saj ima zraven največjih turističnih kmetij še dva smučišča, v regiji pa se nahaja sedem od štirinajstih zdravilišč v Sloveniji.

Po tem so na vprašanja odgovarjali še drugi ministri. Govora je bilo tudi o nadaljevanju debirokratizacije in digitalizacije države, ministrica za šolstvo pa je poudarila pomen cepljenja za nadaljnjo odprtost šol. Ob tem je dodala, da je bilo skoraj 18 milijonov evrov namenjenih za sofinanciranje vrtcev in šol v Savinjski regiji, nekateri projekti pa so že v fazi gradnje.

D.K.

Anketa: zadovoljstvo z državnim vlaganjem v lokalno okolje

Sodelujte v naši anketi kako ste zadovoljni z investicijami in pomočmi te vlade lokalnemu okolju ter na katerih področjih bolj in na katerih manj …

Create your own user feedback survey

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 3,270 seconds.