Okrnjena povezava z vlakom od Celja do Dunaja: Avstrijci več ne tolerirajo takšnih zamud


Neposredne železniške povezave med Ljubljano in Dunajem z vlakom EC 158/159  je, vsaj za nekaj časa, konec, s tem pa tudi neposredne jutranje povezave Celja z nekdanjo imperialno prestolnico Avstro-Ogrske monarhije.

Do Frankfurta je povezava še vedno na voljo s prestopanjem v Beljaku, za Dunaj pa se na omenjenem vlaku prestopa v Gradcu. Direktna povezava med Dunajem in Ljubljano oz. med Dunajem-Ljubljano in Trstom pa je še vedno na voljo vsak dan z vlakom EC 150/151.

Iz osveženega voznega reda, ki so ga na svoji spletni strani objavile Slovenske železnice, in ki velja od 4. septembra do 9. decembra, je razvidno, da bo Vlak EC 158 /159, ki je do zdaj vozil od Zagreba preko Ljubljane do Dunaja, in je po voznem redu v Celje prispel ob 9:17, potnike dostavljal le še do postaje Gradec /Graz (A) in obratno. Od tu naprej bodo do Dunaja morali loviti druge povezave.

Razlog za to, kot so na Slovenskih železnicah pojasnili za časnik Finance, je v tem, da Avstrijske železnice več ne morejo oziroma ne želijo več zagotavljati direktnih povezav do Frankfurta oziroma Dunaja, dokler bodo takšne zamude vlakov v Sloveniji in na Hrvaškem. Potniki so namreč zaradi zamude vlaka med Zagrebom in Dunajem pogosto zamujali povezave za naprej.

Po trditvah Slovenskih železnic so zamude posledica “številnih investicijskih del na železniškem omrežju,” skupaj s hrvaškimi železnicami pa se trudijo, da bi bile zamude do konca leta manjše in bi tako lahko ponovno prepričali Avstrijce.

Neposredno s Celja do Dunaja je sicer še vedno možno potovati popoldne ob 17:25 z vlakom EC 150, ki na Dunaj prispe ob desetih zvečer. Naslednji dan z Dunaja proti Trstu starta 2 minuti do osmih zjutraj in se v Celju ustavi ob 12:37.

Kot še pišejo Finance, na SŽ tudi pričakujejo, da bodo kmalu vpeljali nove povezave z Avstrijo  (Ljubljana – Gradec in nazaj) s potniškimi garniturami Stadler, za kar so že teče postopek pridobivanja dovoljenj.