Žalna slovesnost pred prenosom posmrtnih ostankov iz Hude Jame (foto)


20161003_100018 (Kopiraj)Danes je v Hudi Jami pred Barbara rovom potekala žalna slovesnost pred prenosom posmrtnih ostankov v Spominski park Dobrava v Mariboru, kjer bodo 27. oktobra pokopani.

Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz rova Barbara v Hudi Jami pri Laškem se je sicer pričel že pred tedni, z današnjim dnem pa so začeli s prenosom v Spominski park Dobrava. V ta namen je potekala tudi žalna slovesnost v spomin mrtvim, ki jo je vodil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Lipovšek je ob pretresljivih dogodkih, ki so pustili črn madež v zgodovini Slovenije, izpostavil pomen sprave. “To je mogoče le tedaj, če smo sposobni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja,” je poudaril Lipovšek. V svoji pridigi je dodal, da predstavniki Cerkve niso zadovoljni z obstoječim načrtom pokopa povojnih žrtev in urejanja grobišč.

Slovesnosti se je udeležil tudi predsedni RS Borut Paho

20161003_095820 (Kopiraj)r, sicer eden od pobudnikov tega spravnega dejanja, kateremu so se pridružili še ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, predsednica stranke NSi Ljudmila Novak in Eva Irgl, predstavnica stranke SDS.

20161003_102423 (Kopiraj)Borut Pahor je ob tej priložnosti povedal: “Vem, da se še najde kdo, ki pravi, da se danes soočamo z aktualnimi problemi. Da to, da rešujemo nekatere iz preteklosti, ne bo veliko pomagalo. Ne mislim tako. To, da smo danes začeli zares pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov, in to je spraviti razklano Slovenijo iz sredine prejšnjega stoletja, za prihodnost slovenskega naroda pomeniti več, kot si ta hip predstavljamo.”

V prihodnost naravnani predsednik Republike Slovenije je še dodal: “Čaka nas še veliko pogovorov, zaupanja in vere v ta skupni napor, da bomo enkrat končno rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir.” 

Sama izvedba izkopa, prenosa in pokopa posmrtnih ostankov 3000 žrtev je načeloma predvidena za obdobje 17. mesecev, zaključila pa naj bi se do konca prihodnjega leta. Z DNK analizo gosti bo možna tudi identifikacija posmrtnih ostankov, ki jih bodo lahko potencialni svojci tudi prevzeli. V ospredju pa ostaja ideja, da se vsem zagotovi primeren, dostojen in spoštljiv pokop. Po besedah Boruta Pahorja lahko namreč le na takšen način začnemo zreti v spravno prihodnost.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”429″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]