Zamik rokov za množično vrednotenje nepremičnin

04. 04. 2020 13:27

Državni zbor je 2. aprila sprejel Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP). Med drugim zakon določa zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin, saj bi se morale nove posplošene vrednosti nepremičnin začeti javno izkazovati že s 1. aprilom 2020, vsem lastnikom nepremičnin pa bi morali posredovati tudi zbirna potrdila o novih posplošenih vrednostih nepremičnin.

cone_vrednotenje_nepremicnin_2020Ker so bila finančna sredstva za te namene začasno prerazporejena na odpravljanje posledic epidemije COVID-19, se bodo nove posplošene vrednosti nepremičnin začele javno izkazovati z zamikom, in sicer z letom 2021.

Od takrat naprej bo možno tudi vlaganje vlog za ugotavljanje posebnih okoliščin, če bi lastniki ocenili, da ima posamezna nepremičnina poleg običajnih lastnosti še neko posebno lastnost, ki ni zajeta z modelom vrednotenja ter se v evidenci vrednotenja ne vodi in zaradi katere po svoji tržni vrednosti izrazito odstopa od primerljivih nepremičnin v soseščini.

Zaradi zamika rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin, kot jih določa zakon, se nekatere aktivnosti Geodetske uprave v zvezi z vrednotenjem nepremičnin ustavljajo, med katerimi je tudi začasna ukinitev zagotavljanja vsebinske pomoči lastnikom nepremičnin prek klicnega centra 080 2009, elektronskega naslova vrednotenje@gov.si in poštnega naslova Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p.p. 35, 1000 Ljubljana.

Za potrebe uveljavljanja pravic iz javnih sredstev se zamik uporabe novih vrednosti nepremičnin podaljša do 30. junija 2021, do takrat pa se kot podatek o posplošeni vrednosti nepremičnine uporablja tisti, ki je bil nepremičninam določen na dan 26. marca 2020 in se informativno izkazuje v Registru nepremičnin.

*foto: Geopodia in Gurs

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
172 queries in 0,909 seconds.