Zaplet na prvi letošnji seji Mestnega sveta MOC. Poslanci potrdili predlog zakona o sanaciji Celjske kotline.


rp_Mestna-občina-Celje-300x201.jpgNa prvi letošnji seji se je zapletlo okoli nominirancev za priznanja Mestne občine Celje. Svetnik SMC je namreč naknadno želel na seznam nominirancev predlagati dodatnega kandidata. Zaradi zapleta potem Mestni svet ni imel časa obravnavati predloga zakona o sanaciji Celjske kotline, ki ga je predlagal prav SMC.

Poslanci so sicer proti večeri omenjeni zakon potrdili in bo sedaj dodeljen v obravnavo Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor kot matičnemu delovnemu telesu.

Včeraj je potekala 24. redna seja Mestnega sveta Mestne občine Celje na kateri so potrjevali 19 nominirancev za priznanja Mestne občine Celje. O slednjih smo na Celje.info pisali v tem prispevku (klik).

Nominirance je predhodno predlagala Komisija za mandatna vprašanja, a se je na omenjeni seji zapletlo ravno okoli nominirancev. Kot poroča Novi tednik je namreč svetnik SMC Vinko Skale za nominiranca za zlati celjski grb dodatno predlagal še dr. Antona Šepetavca, ravnatelja I. Gimnazije Celje, za dosežke na področju izobraževanja. Slednjega komisija namreč ni uvrstila med nominirance za priznanja. Prišlo je do zapleta zaradi katerega je župan Bojan Šrot celo prekinil sejo.

Marko Zidanšek, predsednik predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in nagrade je ob potezi Skaleta dejal, da bi bil precedens, če bi komisija tudi na sami seji še dodatno predlagala kandidate. Komisija namreč, kot je dejal, deluje odgovorno in v postopku nominacij preuči predlagane kandidate ter določi nominirance. Na takšen način pa da enostavno ne morejo dodajati kandidatov, saj da bi potem bilo potrebno priznanja dati prav vsem

Po desetminutnem odmoru, ki ga je zaradi zapleta predlagal Bojan Šrot, je slednji odločil, da odlok in statut o priznanjih določa, da mestni svet odloča o kandidatih, ki jih predlaga občinska komisija, zato predloga Vinka Skaleta ni uvrstil na glasovanje. Mestni svet kasneje potrdil vse nominirance.

Zaradi zapleta na vrsto ni prišla obravnava predloga zakona o nujni sanaciji celjske kotline

Takoj za glasovanjem o nominirancih naj bi Mestni svet obravnaval predlog zakona o nujni sanaciji čezmerne obremenitve celjske kotline. Tega je svetnikom želela predstaviti predlagateljica zakona Janja Sluga, a ker se je glasovanje o tem zakonu v državnem zboru začelo prej od predvidenega, je poslanka morala zapustiti sejo mestnega sveta. Točko so nato, na predlog SMC-ja, umaknili iz dnevnega reda.

Bojan Šrot je zaplet komentiral, kot strel v koleno stranke SMC, saj ravno zaradi zapleta in prekinitve seje, ki jo je povzročila stranka SMC, kasneje niso imeli časa obravnavati zakona o sanaciji Celjske kotline, katerega predlagateljica je poslanka SMC.

Na predlagan zakon je pred dnevi vlada sicer dala negativno mnenje, kar smo pisali v tem prispevku (klik). Na včerajšnji 38. seji pa so poslanci v prvi obravnavi predloga Zakona o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline, predlog zakona potrdili. Za je glasovalo 42, proti pa 22 navzočih poslancev. Predlog zakona bo tako sedaj dodeljen v obravnavo Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor kot matičnemu delovnemu telesu.