Zapleti pri imenovanju vodstva CVD Golovec


cvd_golovec_31Center za varstvo in delo Golovec bo, potem ko je z mesta v.d. direktorice odstopila Suzi Kvas začasno vodila Tatjana Sojič. Kvasova je zavod vodila le nekaj tednov, Sojičeva pa se je za mesto direktorice že potegovala. Julija jo je potrdil svet zavoda s čimer so se strinjali tudi na Mestni občini Celje, a soglasja ni dobila od pristojne ministrice Ksenje Klampfar.

CVD Golovec je pred dnevi objavil že drugi razpis za direktorja v nekaj mesecih.

Zavod zaposluje približno sto ljudi, v dnevnem varstvu pa je okoli 170 ljudi s posebnimi potrebami.

Iz zadnjih zapisnikov sveta zavoda je razvidno, da je svet zavoda že konec avgusta za v.d. direktorico predlagal Tatjano Sojič, a so nekatere članice sveta zavoda prejele navodila in predlog za konkretno kandidatko in sicer Barbaro Tiselj, poroča Televizija Slovenija.

Tisljeva je nekdanja direktorica in sedanja v. d. generalne direktorice Direktorat za socialne zadeve, njeno ime pa se je pojavljalo že pri imenovanju nove direktorice Splošne bolnišnice Celje (SBC). V tej zgodbi je kot takratna vladna predstavnica sveta zavoda bolnišnice pomembno prispevala k temu, da je bil iz postopka izbora izločen Branko Gabrovec. Ta je veljal za najnevarnejšega protikandidata Margareti Guček Zakošek, ki je bila kasneje tudi potrjena za direktorico SBC. Primer SBC je pristal tudi na delovnem sodišču. Ravno pred dnevi je bil primer vrnjen na prvo stopnjo.

Že na naslednji seji CVD Golovec so predstavnice ministrstva v svetu zavoda s strani ministrstva dobile obvestilo, da je predlagana kandidatka Barbara Tiselj na prejšnji seji odstopila od kandidature za v.d. direktorico CVD Golovec. Na ministrstvu so pojasnili, da je ministrica Tisljevo pozvala k odstopu zaradi nezdružljivosti funkcij. Tisljevo pa naj bi ministrstvo tudi prijavilo pristojnim organom, saj tako veleva zakonodaja.

Kljub temu, in ker se je z imenovanjem v.d. direktorja čedalje bolj mudilo, je pristojno ministrstvo še naprej vztrajalo in tik pred septembrsko sejo podalo usmeritev svetu zavoda, da naj bo za v.d. direktorico izbrana ena izmed vladnih članic sveta zavoda ali pa notranji kandidat, ki pa naj ne bi smela biti Tatjana Sojič.

Na podlagi teh usmeritev je zato svet zavoda CVD Golovec za v.d. direktorico soglasno potrdil Suzi Kvas, sicer direktorico JZ Socio Celje. A izkazalo se je, da Kvasova za vodenje takšnega zavoda nima ustreznih kompetenc, saj nima strokovnega izpita za delo na področju socialnega varstva, zato je odstopila. Kot v.d. direktorica jo je nadomestila Sojičeva. Od konca preteklega tedna je tako v Uradnem listu objavljen nov razpis za vodenje centra. Kvasova pričakuje, da bo ministrstvo vztrajalo z imenovanjem svojega kandidata, še poroča Televizija Slovenija.

Vir: TV Slovenija; foto: CVD Golovec