Sojenje glede zakonitosti imenovanja direktorice SBC vrnjeno na prvo stopnjo

09. 10. 2019 06:33

Po več kot letu dni se sojenje, v katerem Branko Gabrovec toži Splošno bolnišnico Celje, zaradi njegove izločitve s seznama kandidatov v času imenovanja novega poslovnega direktorja nezakonita. Razlog izločitve Gabrovca naj bi bilo neizpolnjevanje pogojev razpisa.

Delovno sodišče je lani ugotovilo, da je bil postopek imenovanja direktorice nezakonit, Vrhovno delovno sodišče pa je sedaj odločilo, da mora celjsko delovno sodišče ponoviti postopek in najprej ugotoviti, ali je Gabrovec sploh izpolnjeval pogoje.

Sodni ping-pong se utegne sedaj še dodatno zavleči.

Višje delovno sodišče je razveljavilo sodbo Delovnega sodišča v Celju, v kateri je novembra lani pritrdilo Branku Gabrovci. Ta je Splošni bolnišnici Celje (SBC) očital nezakonito izločitev iz postopka imenovanja in imenovanje direktorice Margarete Guček Zakošek. Sodba je vrnjena na prvo stopnjo.

Celjsko delovno sodišče je namreč v prvi sodbi ugotavljalo, da je bila izločitev Branka Gabrovca s seznama kandidatov za poslovnega direktorja ter posledično imenovanje nove direktorice nezakonito, višje delovno sodišče pa je sodbo vrnilo na prvo stopnjo z zahtevo, da mora delovno sodišče v Celju najprej ugotoviti, ali je Gabrovec sploh izpolnjeval pogojem razpisa za direktorsko mesto.

Višje delovno sodišče namreč meni, da bi moralo celjsko delovno sodišče v prvi fazi preverjati ali je Gabrovec dejansko izpolnjeval pogoje razpisa, kar bi bila podlaga za nadaljno odločanje o tem, ali je bil postopek imenovanja zakonit. Sodni postopek se tako po dobrem letu vrača na začetek

Kot je znano je celjsko delovno sodišče novembra razveljavilo sklep o imenovanju direktorice mag. Margareta Guček Zakošek. To je storilo na podlagi tožbe, ki jo je podal dr. Branko Gabrovec, ki je bil s strani komisije za imenovanje direktorja celjske bolnišnice izločen iz seznama kandidatov, ker po njihovo ni imel potrebnih vodstvenih izkušenj. Že takrat je bilo sicer veliko govora o tem, da naj bi bili v ozadju interesi takrat vladajoče stranke SMC, kateri Guček Zakoškova tudi pripada. Eno izmed glavnih vlog naj bi odigrala tudi predsednica razpisne komisije Splošne bolnišnice Celje mag. Barbara Tiselj, strankarska kolegica nove direktorice in vladna članica sveta zavoda bolnišnice. Tisljeva naj bi bila za opravljeno delo na koncu tudi nagrajena s funkcijo v ministrstvu.

SBC zadovoljna, Gabrovec je odločanje o pogojih želel že na prvi stopnji

Kot je Branko Gabrovec dejal za Delo, je želel, da bi o pogojih odločilo že prvostopenjsko sodišče vendar da je delovno sodišče v Celju takrat menilo, da je v postopku toliko napak, da razsodba glede pogojev ni bila potrebna.

“Zdaj se postopek lahko zavleče še za nekaj časa. Smo pa že v sojenju na prvi stopnji jasno dokazali izpolnjevanje pogojev in se ponovnega sojenja ne bojimo. Na sojenju se je pokazalo tudi, kako je predsednica razpisne komisije potvarjala dokumentacijo, da bi prikrila moje izpolnjevanje razpisnih pogojev,” je za Delo še dejal Gabrovec

V SBC so s sodbo Vrhovnega delovnega sodišča zadovoljni. Pričakujejo, da bo v ponovljenem postopku delovno sodišče pritrdilo njihovim argumentom in zavrnilo tožbeni zahtevek Gabrovca.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 2,817 seconds.