Zaradi visoke onesnaženosti zraka v Celju to noč na prosto le, če je nujno

31. 12. 2016 14:35

Agencija za okolje RS je izdala opozorilo pred visoko onesnaženostjo zraka z delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. 

V Celjski kotlini naj bi tako na silvestrsko in še naslednjo noč povprečna dnevna koncentracija delcev PM10 dosegala med 75 in 100 µg/m3, kar je označeno z oranžno barvo kot visoka stopnja onesnaženosti. Pri tej stopnji onesnaženosti strokovnjaki svetujejo, naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno.

Pri teh vrednostih Agencija za okolje vsakemu, ki občuti nelagodje, kot so vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu priporoča, naj razmisli o zmanjšanju fizičnih aktivnosti, še zlasti na prostem. Opozorilo še posebej velja za ranljive skupine kot so ljudje s pljučnimi in srčnimi obolenji ali astmatiki ter za starejše.

V primeru tako visoke onesnaženosti priporočajo še, da občani ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, da zmanjšajo ogreanje stanovanjskih in drugih prostorov, če za to uporabljajo tekoča ali trdna goriva, namesto osebnih vozil naj uporabljajo jani prevoz in naj ne kurijo na prostem.

Kar dve tretjini emisij delcev PM10 v Sloveniji prispevajo male kurilne naprave, pri čemer najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave za les, sploh če se kurijo premalo suha drva.

onesnazenost-slovenija2

sola-voznje-polsi-klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 2,162 seconds.