ZD Celje odločno nasprotuje navedbam SB Celje glede določenih vzrokov za napovedane odhode specialistov urgentne medicine

22. 06. 2020 14:29

Vodstvo Zdravstvenega doma Celje se je danes odzvalo na pojasnila, ki jih je pretekli teden, kot odziv na anonimno pismo specialistov urgentne medicine celjske urgence, ki so napovedali kolektivno odpoved, podalo vodstvo Splošne bolnišnice Celje.

Kot so zapisali, vodstvo Zdravstvenega doma Celje (ZD Celje) odločno nasprotuje navedbi vodstva Splošne bolnišnice Ceje (SB Celje), v kateri navajajo, da »Enota za hitre preglede finančno ni pokrita od ponedeljka do petka od 7. do 20. ure, težava je tudi nevključevanje zdravnikov družinske medicine Zdravstvenega doma Celje in koncesionarjev v zagotavljanje nujne medicinske pomoči…«

Omenjena navedba pravijo je netočna, zavajajoča  in žaljiva do zaposlenih zdravnikov ZD Celje, ki v SB Celje v času dežurstva opravijo večji delež obravnav v ambulanti enote za hitre preglede (SNMP), saj da vodstvo SB Celje ni predstavilo podatkov, na katerih utemeljuje svoje trditve, da se zdravniki  družinske medicine ZD Celje ne vključujejo v zagotavljanje nujne medicinske pomoči, zato so se jih odločili predstaviti sami.

Trenutno (junij 2020) v SB Celje dežura 7 (sedem) specialistov Družinske medicine iz ZD Celje ter trije (3) specializanti ZD Celje. Skupno zdravniki ZD Celje po razporedu za junij 2020 opravijo:

  • 5 od skupno 9 (55,6%) dnevnih dežurstev v SNMP vikend ambulanti,
  • 14 od skupno 30 (46,7%) nočnih dežurstev v SNMP ambulanti ter
  • 12 dežurstev v reševalnem vozilu (ZD Celje ima zaposlenega samo 1 specialista družinske + urgentne medicine ter eno specializantko urgentne medicine).

Dodatno pojasnjujejo, da je v Celju specifična situacija, saj nujne medicinske pomoči (NMP) ne zagotavlja več ZD Celje, kot je običaj drugod v državi in je bil tudi v Celju zadnjih 40 let, temveč je ta od leta 2017 v domeni SB Celje, kjer so tudi dolžni obravnavati vsa nujna stanja v SB Celje. S tem je SB Celje prejela tudi vsa finančna sredstva za zagotavljanje te službe, pravijo.

»S podobnimi neosnovanimi izjavami o nevključevanju zdravnikov ZD Celje v zagotavljanje NMP, ki jih je sedaj tudi uradno v medijih podalo vodstvo SB Celje, smo se v ZD Celje srečevali že prej. Zato smo že jeseni naredili enako analizo, ki je ravno tako dokazala, da so bile neuradne trditve o tem neosnovane, zavajajoče in popolnoma napačne,« zapišejo v ZD Celje.

Podarjajo še, da je sama zamisel, da bi se zdravniki ZD Celje poleg vseh nočnih in vikend dežurstev dodatno vključevali še v izvajanje dnevne ambulante SNMP SB Celje, neizvedljiva. »Zdravniki družinske medicine ZD Celje imajo podnevi določen ordinacijski čas, ki ga morajo za svoje bolnike zagotavljati po pogodbi z ZZZS. Obenem pa bi to pomenilo še delo na dveh deloviščih (redna ambulanta + SNMP). Torej gre za enako situacijo, ki jo svojemu vodstvu zdaj očitajo kolegi urgentne medicine iz SB Celje…«

Po navedbah ZD Celje torej ne držijo trditve SB Celje, da se njihovi zdravniki ne vključujejo v zagotavljanje nujne medicinske pomoči v času, ko so to dolžni izvajati. »Kljub temu da je vodstvo SB Celje v stiski ob napovedanih odpovedih, pa je nesprejemljivo, da se za organizacijske in kadrovske težave, ki jih ima vodstvo SB Celje, krivi družinske zdravnike ZD Celje,« zaključijo.

Utemeljitve ZD Celje v celoti, lahko preberete tukaj.

foto: G.K.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,945 seconds.