Zdravje prebivalcev v občini Celje 2019: manj na novo odkritih primerov raka, a večja splošna umrljivost

16. 04. 2019 06:00

Zdravje v Mestni občini Celje ostaja glede na slovensko povprečje relativno dobro. V zadnjem obdobju se namreč kazalniki zdravja po večini niso bistveno spremenili.

V Celju beležimo manj na novo odkritih rakov, se je pa za skoraj 10 % povečala splošna umrljivost, ki pa je kljub temu še vedno pod slovenskim povprečjem.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil najnovejše podatke o zdravstvenem stanju posameznih slovenskih občin. Glede na prejšnje kazalce zdravja v Mestni občini Celje, ki smo jih na Celje.info objavili pred nekaj meseci, najnovejši podatki kažejo, da je večina kazalcev ostala na enaki ravni kot v prejšnjem primerjalnem obdobju. Je pa kljub temu pri določenih statističnih podatkih opaziti večje razlike.

Dejstva o aktualnem zdravstvenem stanju v Mestni občini Celje

Eden izmed kazalcev pri katerem je opaziti pozitivno razliko s prejšnjim stanjem je skupno število na novo odkritih rakov. Številka se je namreč v Mestni občini Celje zmanjšala za 26 pacientov. V prejšnjem obdobju so namreč v mestni občini diagnosticirali 550 novih bolnikov z rakom, v zadnjem obdobju pa 524. To je pod slovenskim povprečjem, ki je 560 novo odkritih rakov. Umrljivost zaradi vseh vrst raka (0-74 let) je v MO Celje 160 umrlih na 100 tisoč prebivalcev, v Sloveniji pa 164 umrlih na 100 tisoč prebivalcev.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 2,9 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1. To je popolnoma enako kot v prejšnjem primerjalnem obdobju. Umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja (0-74 let) je v MO Celje 72 umrlih na 100 tisoč prebivalcev, v Sloveniji pa 80 na 100 tisoč.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 21 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

Splošna umrljivost se je v MO Celje v primerjavi s prejšnjim primerjalnim obdobjem povečala za kar 81 umrlih. V prejšnjem obdobju je v MO Celje namreč umrlo 834 oseb, v zadnjem obdobju pa 915. To je sicer še vedno pod slovenskim povprečjem, ki znaša 930 umrlih (v prejšnjem primerjalnem obdobju 943 oseb).

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 14,2 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni. MO Celje torej beleži za 0,1 koledarskih dni na leto več bolniških odsotnosti. Slovensko povprečje se je povečalo za skoraj en dan oz. 0,9 koledarskih dni na leto.

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 3,7 na 1000, v Sloveniji pa 6,4. Delež uporabnikov pomoči na domu pa je bil višji od slovenskega povprečja.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,5 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji prav tako. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji pa je bil nižji od slovenskega povprečja.

Odzivnost v Program Svit – presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 58,0 %, v Sloveniji pa 62,7 %. Presejanost v Programu Zora – presejanju za raka materničnega vratu je bila 71,8 %, v Sloveniji pa 71,8 %. Odzivnost v programu Svit je v MO Celje padla za 2,4 %, odzivnost v programu Zora pa za 0,8 %.

Celotno poročilo NIJZ za MO Celje si lahko ogledate TUKAJ

Kaj pa slovensko zdravje v primerjavi z Evropo?

Glede na zadnjo raziskavo OECD pa so podatki za Slovenijo v primerjavi s 34 evropskimi državami (28 EU + 6 nečlanic) naslednji: pri novo odkritih primerih raka smo nad evropskim povprečjem (prva deseterica držav), pri splošni umrljivosti prebivalcev smo malenkost nad evropskim povprečjem (prva petnajsterica držav), umrljivost zaradi raka je v Sloveniji nad evropskim povprečjem (prva peterica držav), umrljivost zaradi srčno žilnih bolezni je na rangu evropskega povprečja. Po številu samomorov je Slovenija med evropskimi državami v samem vrhu, pred nami je samo Litva.

vir: NIJZ

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
145 queries in 1,231 seconds.