Zlata vrtnica Dvorcu Lanovž, metla lastnikom propadajoče stavbe v mestu

12. 12. 2018 20:29

Turistično in kulturno društvo Celje je sinoči izvedlo že tradicionalno, 49. podelitev priznanj za lepo urejeno okolje, vrt in cvetlice v okviru projekta Zlata vrtnica in metla. Pred zbranimi obiskovalci prireditve v Kvartirni hiši v Celju je letos v roke dobitnikov romalo skupno 33 priznanj za lepo urejeno okolje, vrt in cvetlice.

Najvišje priznanje, Zlato vrtnico 2018, je za obnovo dvorca Zgornji Lanovž in njegove okolice prejela družba Dvorec Lanovž, specialistična klinika d.o.o., Metla 2018 pa je bila tokrat namenjena lastnikom zapuščenega in propadajočega objekta na Razlagovi ulici 14 v Celju.

Prireditev, ki je ponovno do zadnjega kotička napolnila Nobelovo sobo v Kvartirni hiši, je povezoval Dušan Cafuta, s petjem in igranjem na citre pa jo je dopolnila Neli Kos Zidar.

V uvodnem govoru je vodja projekta Vesna Golner povedala, da je društvena komisija za okolje zbirala predloge za podelitev priznanj vse od meseca septembra 2018. Do konca meseca novembra je na naslov društva prispelo 33 predlogov, ki so jih posredovale celjske lokalne skupnosti (sodelovale MČ Center, MČ Gaberje, KS Ostrožno, KS Trnovlje in KS Pod gradom), več drugih celjskih organizacij in društev (Združenje borcev za vrednote NOB Celje, Kulturno umetniško društvo Šmartno v Rožni dolini, Prostovoljno gasilsko društvo Ostrožno, Vizualno umetniško društvo AxxOnM) ter nekaj posameznikov.

Glede na pravila projekta Zlata vrtnica in metla se ocenjevanje okolice objektov izvaja v petih kategorijah: individualni objekti (hiše), večstanovanjski objekti, javno objekti in površine, poslovni objekti in površine ter kmetije. Nadalje pa so dobitniki priznanj razvrščeni še po stopnji med prejemnike priznanj (letos jih je bilo 12), bronastih priznanj (letos 6), srebrnih priznanj (letos 5) in zlatih priznanj (letos 6).

Dobitnika Zlate vrtnice in dobitnika Metle vsako leto izmed prispelih predlogov izbere upravni odbor Turističnega in kulturnega društva Celje.

Za Zlato vrtnico 2018 sta letos prispela 2 predloga, in sicer: Cinkarna Celje d.d. za vsakoletno zgledno in lepo vzdrževano okolico svojih objektov ter Dvorec Lanovž, specialistična klinika d.o.o. za lepo obnovljeno stavbo dvorca Zgornji Lanovž.

Po odločitvi upravnega odbora društva je Zlato vrtnico 2018 prejel Dvorec Lanovž, specialistična klinika d.o.o. z naslednjo obrazložitvijo:

“Nekdanji lovski dvorec Celjskih grofov, Zgornji Lanovž, je dolga leta propadal. Po 2. svetovni vojni so tu še bili stanovalci, ki pa so staro stavbo v 90-ih letih 20.st. dokončno zapustili. Prazna stavba je dolga leta propadala, bila je tarča vandalizma, predvsem pa nestrokovnih in uničujočih posegov zbiralcev spominkov in kulturne dediščine.

MOC je kasneje objekt pokrila z novo streho in s tem vsaj začasno zaustavila nadaljnje propadanje stavbe. V letu 2016 je novi lastnik začel s temeljito obnovo dvorca. Z velikim finančnim vložkom je zbudil spečo trnjulčico. V objektu se danes nahaja sodobni medicinski center (Specialistična klinika Lanovž) ter kavarna. Z dokončanji gradbenih del je bilo poskrbljeno tudi za celostno ureditev zunanje okolice objekta, kjer so ohranili del prvotne krajinske ureditve. Z obnovo stavbe Lanovža je Celje pridobilo novo privlačno lokacijo in lepši videz območja ob severni obvozni cesti.

Lastniki objekta Dvorec Lanovž za celovito obnovo dvorca in izkazan celosten odnos do ohranjanja celjske krajinske in kulturne dediščine prejmejo najvišje priznanje za lepo urejeno okolje – Zlato vrtnico 2018.”

Za prejemnika Metle 2018 so na društvo prispeli trije predlogi, in sicer: lastik objekta Glavni trg 4 v Celju za propadajoč objekt v središču mesta, lastniki objekta Razlagova ulica 14 v Celju za propadajoč in nezavarovan objekt v središču mesta ter lastniki kmetije Grad in gostišča Tepeš v Runtolah ob Šmartinskem jezeru.

Po obravnavi je upravni odbor Turističnega in kulturnega društva Celje Metlo 2018 prisodil lastnikom objekta Razlagova ulica 14, Celje z naslednjo obrazložitvijo:

“Propadajoči večstanovanjski objekt ob Vodnem stolpu, Pivnici Špital in ob prizorišču poletnih prireditev. Dostop do objekta je nezavarovan, je izpostavljen vandalizmu, predvsem pa se je na severni strani že pričel rušti.”

Prireditev se je zaključila ob prijetnem klepetu in degustaciji dobrot, ki so jih pripravile članice društva.

V.G.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,006 seconds.