Župan MOC Bojan Šrot: Reševanje okoljskih problemov ima v Celju prioriteto že vrsto let


bojan_srot2Na včerajšnji novinarski konferenci Mestne občine Celje je župan Bojan Šrot s sodelavci predstavil aktivnosti, ki jih je Mestna občina Celje izvajala v zvezi z reševanjem okoljskih bremen na območju Stare Cinkarne. Pred časom smo pisali o vložitvi tožbe Evropske komisije na Evropsko sodišče, saj naj bi po njenem mnenju MOC kršila evropsko zakonodajo o odpadkih.

Na novinarski konferenci je župan Bojan Šrot pojasnil, da je Mestna občina Celje dobila v posest zemljišča na območju Stare Cinkarne leta 2002. Tako od leta 2004 naprej poskuša Mestna občina Celje najti primerne načine in metode za reurbanizacijo celotnega območja, od leta 2009 pa mestna občina intenzivno išče rešitve tudi za ustrezno ravnanje z onesnaženo zemljino, ki je posledica kršitve gradbene pogodbe s strani izvajalca ob izgradnji komunalne infrastrukture Gaberje jug.

Župan je izpostavil, da se s problemom intenzivno soočajo in ga skušajo rešiti že vrsto let: »Problem onesnaženja na območju Stare Cinkarne ni nastal včeraj, nismo ga povzročili mi, vendar ne bežimo od težav in Mestna občina Celje vztrajno išče strokovno preverjene in finančno vzdržne rešitve za nastalo situacijo. Reševanje okoljskih problemov ima v Celju prioriteto že vrsto let, kar potrjujejo tudi mnogi izvedeni projekti v zadnjih letih.« Pri iskanju rešitev za območje Stare Cinkarne Mestna občina Celje sodeluje s pristojnim ministrstvom, vendar zaradi nenehnega spreminjanja zakonodaje in predpisov do danes ni bilo mogoče najti sprejemljive rešitve.

Mestna občine Celje je za predelavo cca. 13.600 m3 onesnažene zemljine na območju Stare Cinkarne izvedla javni razpis, objavljen v Uradnem listu Evropske unije, izbrala izvajalca in pričakuje uspešen zaključek del v pogodbenem roku, t.j. do konca julija 2014.

Kar se tiče vplivov okolja na zdravje ljudi, je župan na konferenci spomnil na študiji Zavoda za zdravstveno varstvo in Onkološkega inštituta Ljubljana, ki nista pokazali bistvenih odstopanj od slovenskega povprečja glede povečanih tveganj za zdravje in obolevnosti za rakom.

Vir: MOC