Z izgradnjo visečega mostu se na Stari grad seli tudi občinska uprava: župan bo uradoval v Friderikovem stolpu (prvoaprilska)


Nedavno smo na Celje.info predstavili načrt Mestne občine Celje za izgradnjo atraktivnega visečega mostu med Grajskim in Miklavškim hribom. 

Minule dni pa je iz občine prišla informacija, da se bo z novo celjsko pridobitvijo na Stari grad Celje selila tudi občinska uprava z županom na čelu. S tem želi občina slediti svetovnim trendom varovanja okolja in trajnostnega razvoja.

Ideja o županovi rezidenci na Starem gradu sicer ni nova. Načrti so se pojavljali  že ob lanski obnovi Palacija. Nazadnje zaradi neustreznega dostopa do realizacije ni prišlo.

A izgradnja 505 metrov dolgega visečega mostu med grajskim hribom pod Starim gradom in Miklavškim hribom rešuje ravno ta problem in to na trajnostni način, kar je, kot poudarjajo v mestni upravi, svetovni trend, kateremu sledijo tudi v Celju.

Tako uradniki kot župan bodo namreč do delovnih mest na Starem gradu vsakodnevno dostopali na najbolj ekološki način; peš. Po izračunih strokovne službe bodo župan in mestni uradniki ob optimalni telesni pripravljenosti za pot do pisarn porabili dobrih 10 minut. Za dosego tega cilja bodo najeli tudi osebnega trenerja, ki bo mestni upravi pripravljal tedenske programe in nadziral njihovo fizično pripravo. Za to zahtevno nalogo so angažirali izkušenega Marjana Fabjana.

“Ko bo most zgrajen, bom v službo vsak dan hodil peš. S tem želim občanom posredovati sporočilo o pomembnosti gibanja za zdravo življenje in usmerjenosti občine k trajnostnemu razvoju,” je odločitev za selitev na Stari grad za Celje.info pojasnil Bojan Šrot. “Hoja v pisarno bo pomenila jutranjo rekreacijo, po drugi strani pa bo omogočala tudi funkcijo nadzora, saj bom lahko med hojo v službo iz višine preveril vse projekte, ki se vršijo v mestu. Seveda pa mi tudi grajsko okno v Friderikovem stolpu omogoča, da bom imel stalni pregled nad celotnim dogajanjem v mestu”, je še dodal župan.

Na vprašanje, zakaj bo kondicijska priprava mestnih služb zaupana ravno Fabjanu, nam je Šrot odgovoril, da “za zastavljenimi cilji ne želijo zaostati, zato so najeli najboljšega strokovnjaka, kar jih je na trgu, ki je obenem primeren tudi z vidika zagotavljanja reda in discipline.”

Ker podoben trajnostni pristop pričakujejo tudi od občanov, bo Fabjan enkrat tedensko v mestnem parku na voljo tudi njim.

Na Celje.info za konec ob smelih načrtih zgolj še dodajamo, da pred selitvijo na grad župana Šrota čaka še pomembna naloga: za razliko od nekdanjih stanovalcev gradu, knezov Celjskih, bo zaupanje meščanov moral že to jesen preveriti na volitvah.

A s takšnimi projekti in idejami, usmerjenimi v zdravo, zeleno trajnostno prihodnost, mu je nov mandat praktično zagotovljen.

P.A.