Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Javno vodstvo po razstavi Alma M. Karlin: Poti

Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Lokacija: Pokrajinski muzej Celje
  • Kategorije:

Pokrajinski muzej Celje vabi na voden ogled razstave Alma M. Karlin Poti, ki je na ogled v Stari grofiji.

Celjanka Alma M. Karlin (1889-1950), svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja je v letih 1919-1927 prepotovala svet. Potovala je sama, kontinuirano osem let in se po poti preživljala z lastnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.

Tujih jezikov je obvladala devet, obenem pa je zelo slabo govorila slovensko. Rojena je bila v času hudih nacionalnih trenj med Slovenci in celjskimi Nemci. Čeprav je bila slovenskega rodu, je bila vzgojena kot Nemka. Vsa svoja dela je napisala v nemščini. Slavo in uspeh, o katerih je sanjarila kot mlado dekle, ji je prinesla potopisna trilogija, ki je izšla v letih 1929-1933.

V času vzpona Hitlerja in nacionalsocializma Alma temu javno nasprotuje, zaradi česar je po nemški okupaciji Celja, spomladi 1941, odpeljana v zapor in predvidena za deportacijo v Dachau. Tej zli usodi se sicer izogne, vendar je ne čaka dosti boljša. Čeprav se pridruži partizanom, ji povojna oblast zapleni premoženje in leta 1950 po hudi bolezni umre v veliki revščini.

Razstava osvetljuje njeno življenje in delo, med drugim so na ogled predmeti, ki jih prinesla s poti okrog sveta.

Vstopnina: 5 € (ali 7 €, če si potem ogledate še ostale razstave v muzeju).
Javna vodstva so namenjena individualnim obiskovalcem in ne veljajo za skupine večje od 10 oseb. Hvala za razumevanje.

Prijave in informacije:
E: [email protected]
T: 03/42 80 962
M: 031 612 618

Navedbe o dogodkih so informativnega značaja. Njihova točnost in izvedba je v domeni organizatorja in zanje na celje.info ne odgovarjamo!Naslednjih 20 dogodkov