24-letna Korošica nova mlečna kraljica Slovenije

 Mlekarna Celeia je na četrtkovi slavnostni prireditvi za rejce okronala 17. Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Laskavi naziv je prejela Alenka Gradišnik, 24-letna študentka iz Biotehniške fakultete s Prevalj na Koroškem, ki bo tradicijo kmetovanja nadaljevala s prevzemom domače kmetije.

V celoletno uporabo je prejela avtomobil znamke Peugeot in obleko znane modne oblikovalke Maje Štamol Droljc.

S prevzemom naziva je pred njo pomembna, celoletna naloga promocije mlečnih izdelkov Zelene Doline, zdravega načina življenja in slovenske prireje mleka.

Na letošnji razpis Mlekarne Celeia za novo Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije se je odzvalo 28 kandidatk iz vse Slovenije, ki so v nazivu prepoznale edinstveno priložnost. 5-članska žirija projekta Mlečna kraljica je naslov podelila Alenki Gradišnik, ki je ob svojem nastopu navdušila s samostojnostjo in delavnim zanosom, saj tudi sama prihaja s kmetije.

»Alenka nas je že na samem izboru navdušila s svojim samozavestnim nastopom, simpatičnostjo in iznajdljivostjo. Prepričale so nas tudi njene vrednote, ki so v sozvočju z vrednotami naše blagovne znamke Zelene Doline, in predstavljajo pravo popotnico njenemu poslanstvu,« je po kronanju povedala vodja projekta Mlečna kraljica v Mlekarni Celeia Marjeta Železnik.

Nova Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije Alenka Gradišnik zaključuje študij na Biotehniški fakulteti, smer živinoreja. Prihaja s 60 hektarjev velike kmetije s Prevalj na Koroškem, kjer se ukvarjajo s prirejo mleka. Za vsa kmečka opravila poprime tudi sama, saj bo nekoč prevzela domačo kmetijo in nadaljevala družinsko tradicijo lokalne prireje mleka.

»Ljudi bom kot Mlečna kraljica še naprej ozaveščala o pomenu domače, slovenske pridelave hrane, tako kot že počnejo Zelene doline – s pristnostjo, povezanostjo in domačnostjo. Treba se je zavedati, da z nakupom domačega izdelka delamo dobro sebi in našemu narodu ter s tem vplivamo na svetlejšo prihodnost slovenskega kmeta in celotnega prebivalstva. Kdor nima takšnih vrednot, bo morda, tudi zaradi cene, vendarle raje kupoval izdelke iz tujine, saj mu kakovost najverjetneje ne pomeni veliko. To me izjemno žalosti, saj v Sloveniji za lokalno pridelano hrano med drugimi priskrbimo tudi na družinskih kmetijah, kjer delamo v manjšem obsegu, a bolj pristno, sonaravno in s srcem. Menim, da je treba trud slovenskih kmetov nagraditi in kupiti domač izdelek,« se problematike v kmetijstvu in pomena svojega poslanstva ob prejemu laskavega naziva zaveda nova Mlečna kraljica.

Krono je Novi Mlečni kraljici Alenki Gradišnik predala njena predhodnica Alina Zupanc.

Alenka Gradišnik je kot vsaka predhodnica ob nazivu 17. Mlečne kraljice Zelene Doline Slovenije prejela tudi po meri narejeno obleko znane modne oblikovalke Maje Štamol Droljc, 1-letno uporabo avtomobila blagovne znamke Peugeot, v sodelovanju z Zelenimi Dolinami pa bo predstavila svoj kraljevi mlečni desert.

Z leve proti desni: 17. Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije Alenka Gradišnik, direktor Mlekarne Celeia Vinko But in Alina Zupanc, 16. Mlečna kraljica, ki je na dan dogodka predala svojo krono in naziv.
Z leve proti desni: 17. Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije Alenka Gradišnik, direktor Mlekarne Celeia Vinko But in Alina Zupanc, 16. Mlečna kraljica, ki je na dan dogodka predala svojo krono in naziv.

»Naziv Mlečne kraljice mi je v izjemno čast in ponos, hkrati pa mi predstavlja velik izziv in odgovornost promocije izdelkov Zelenih dolin. V sami vlogi se želim čim boljše odrezati in mladim dokazati, kako super je živeti na kmetiji in, da je lahkoto  v današnjih časih vredno zavidanja,« je pod prvimi vtisi ob razglasitvi dejala Alenka in se podala na pot nepozabne zgodbe ambasadorke slovenskega mleka ter domače prireje mleka.

Alenka Gradišnik je kot nova Mlečna kraljica prvič nagovorila občinstvo na tradicionalnem dogodku za rejce, ki ga Mlekarna Celeia organizira vsako leto.

Projekt Mlečna kraljica s 17-letno tradicijo je edinstven v slovenskem prostoru, saj skozi osveščanje o pomenu zdrave prehrane daje posebno mesto mleku in mlečnim izdelkom slovenskega porekla. Že od samega začetka poteka v organizaciji Mlekarne Celeia, ki je največja mlekarna v slovenski lasti. Vsak dan vanjo prispe mleko s 650 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije, njihovi mlečni izdelki nosijo oznako »pridelano  brez gensko spremenjenih organizmov«, mnogi pa so za svojo odličnost nagrajeni z znakom Izbrana kakovost Slovenija.