Banka Celje v 2. skupini bank s potencialnim kapitalskim primanjkljajem

13. 12. 2013 12:42

Banka Slovenije je včeraj objavila rezultate stresnih testov slovenskih bank, ki je pokazal, da bi kapitalski primanjkljaj pregledanih bank v primeru neugodnega scenarija znašal 4,778 milijard evrov. Namen skrbnega pregleda je bil s pomočjo neodvisnih mednarodnih strokovnjakov oceniti trdnost slovenskega bančnega sistema v manj verjetnih neugodnih makroekonomskih razmerah ter ugotoviti morebitni primanjkljaj kapitala, ki bi ga ob uresničitvi takšnega scenarija lahko imela posamezna banka in posledično celotni bančni sistem. V skrben pregled je bilo najprej vključenih deset bank, ki predstavljajo reprezentativni vzorec 70 odstotkov slovenskega bančnega sistema.

Banka Celje je skupaj z bankami Unicredit Banka Slovenija, Hypo Alpe Adria, Raiffeisen banka in Gorenjska banka uvrščena v skupno bank, ki trenutno sicer izpolnjujejo kapitalske zahteve Banke Slovenije, stresni testi pa so pokazali potencialni primanjkljaj razpoložljivega kapitala do leta 2015. Banke lahko kapitalsko ustreznost krepijo s povečanjem prihodkov, z večjo izterjavo kreditov, z unovčenjem zavarovanj pri slabih kreditih, s prodajo terjatev, prenosi naložb na družbe v skupini, dokapitalizacijo, iskanjem novih investitorjev ter izvedbo drugih ukrepov za krepitev kapitalske ustreznosti. Če kapitalskega primanjkljaja ne bodo pokrile do konca junija 2014, bo država zagotovila ustrezna kapitalska varovala, ob polnem spoštovanju pravil državnih pomoči.

Kapitalski primanjkljaj BC po neugodnem scenariju tako znaša 388 milijonov evrov, banka pa ima pol leta časa za krepitev kapitala s sredstvi zasebnih vlagateljev.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
192 queries in 0,578 seconds.