Bo Tuš pristal v Sorosovih rokah?


Znano je, da so banke upnice lani začele s prodajo terjatev skupine Tuš. Še nekaj mesecev nazaj naj bil v igri za nakup Engrotuša samo angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners, a se je nato zapletlo pri kupnini in domnevnih skritih poslovnih potezah Mirka Tuša. O tem smo na Celje.info poročali v tem prispevku.

Po zadnjih informacijah pa naj bi bil, kot poroča portal Siol.net, glavni kandidat za nakup Engrotuša sklad Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Banke upnice so prodajo 300 milijonov evrov terjatev do Skupine Tuš začele lani jeseni. Prvotno so bili kandidati za nakup trije skladi, nakar naj bi v igri ostal samo angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners, ki je pred meseci tudi oddal najvišjo ponudbo.

A ponudba angleškega sklada je znašala zgolj 35 odstotkov vrednosti terjatev, kar pa ni zadovoljilo prodajalcev. Poleg tega so banke upnice začele sumiti, da naj bi se Mirko Tuš za njihovim hrbtom dogovarja o tem, da bi se del kupnine stekel neposredno na njegov račun, zato naj bi ga pod drobnogled takrat vzeli tudi kriminalisti.

Posel z angleškim skladom je tako padel v vodo. Sedaj pa naj bi se banke upnice za nakup ekskluzivno pogovarjale s skladom Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja svetovno znani vlagatelj in milijarder George Soros.

Gre za zasebno investicijsko družbo, ki od leta 2011 upravlja izključno denar družine Soros. Njen najbolj znan član je George Soros, eden najbolj znanih svetovnih vlagateljev, čigar premoženje je ocenjeno na dobrih 25 milijard ameriških dolarjev.

Po poročanju portala Siol.net naj bi banke upnice že dovolile Sorosu, da opravi skrben pregled skupine Tuš. Pregled naj bi trenutno že potekal.

Bančni konzorcij sicer vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), med večjimi upniki Engrotuša pa so še Abanka, SID Banka, Gorenjska banka in Heta (slaba banka nekdanjega Hypa).